Agris.cz - agrární portál

Ruské sankce zasáhly ovocnáře a zelináře, EU jim přispěla 14 milionů korun

27. 8. 2015 | Denik.cz

Čeští ovocnáři a zelináři kvůli ruským sankcím na dovoz zboží utrpěli ztrátu 480 milionů korun, z toho 300 milionů korun u ovoce. Evropská unie jim v rámci mimořádných podpor přispěla 14 miliony korun, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ztráty způsobil propad produkčních cen v důsledku ruského embarga.

Mimořádná podpora byla Evropskou komisí v srpnu prodloužená o další rok. Žádat o ni může nejen 16 členských států EU které do Ruska vyvážely, ale kvůli stabilizaci trhu i producenti ovoce a zeleniny z celé unie.

Ministerstvo bude po prodloužení sankcí přijímat předběžná oznámení do konce letošního roku, a pokud objem úrody žadatelů překročí 3000 tun, rozdělí podporu mezi ně. Pokud si o pomoc neřekne dostatek žadatelů, prodlouží se termín do poloviny příštího roku. Peníze vyplatí Státní zemědělský intervenční fond na konci příštího září.

U živočišné výroby byly embargem zasažené hlavně mléčné výrobky, v roce 2013 Česko do Ruska vyvezlo zboží za 238,4 milionu Kč, v prvním pololetí loňského roku za 188 milionů korun. V Česku je nyní přetlak výroby a ceny producentů mléka klesly pod výrobní náklady. "Situace v sektoru mléka bude hlavním bodem jednání mimořádného zasedání rady ministrů v září, kde bude ČR nadále požadovat podporu pro nejvíce postižené státy, zvýšení intervenčních cen a dočasné zavedení vývozních náhrad," sdělil Jordán.

Ruské sankce na dovoz potravin z EU prezident Vladimir Putin na konci června prodloužil o rok. Na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky. Moskva zákazem dovozu reagovala na evropské hospodářské sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Ve snaze zmírnit dopady ruských kroků na evropské zemědělce spustila EU výkupy a podporu dlouhodobého skladování některých mléčných produktů, především másla a sušeného mléka. Ministerstvo vidí jako východisko hledání nových trhů ve třetích zemích, kam letos Mze jmenovalo agrární diplomaty, kteří by měli pomoci s odbytem.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 27. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:23