Agris.cz - agrární portál

Brusel chce prodloužit podporu zemědělcům zasaženým sankcemi

31. 7. 2015 | E15 on line

Evropská komise plánuje prodloužit opatření na podporu zemědělských sektorů, které byly postiženy ruskými sankcemi. Podpůrná opatření v mlékárenství, která mají nyní končit na konci září, by měla být prodloužena do konce února příštího roku. Kroky na podporu producentů ovoce a zeleniny by měly trvat do 30. června 2016.

Ruské sankce na dovoz potravin z EU prezident Vladimir Putin na konci minulého měsíce prodloužil o rok. Na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky. Moskva zákazem jejich dovozu reagovala na evropské hospodářské sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Podpora mléčných produktů ze strany EU

Ve snaze zmírnit dopady ruských kroků na evropské zemědělce spustila EU výkupy a podporu dlouhodobého skladování některých mléčných produktů, především másla (skoro 110 tisíc tun od září 2014) a sušeného mléka. Opatření má v současné době skončit k 30. září 2015. Prodloužení intervencí i podpory skladování komise proto navrhuje od 1. října do 29. února 2016.

Opatření týkající se ovocnářství a produkce zeleniny skončila na konci června. Nyní komise předpokládá jejich obnovení opět do konce června příštího roku.

Ministři zemědělství EU se k situaci na mléčném trhu mimořádně sejdou počátkem září.

čtk


Zdroj: E15 on line, 31. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:17