Agris.cz - agrární portál

Systém sledování sucha pomáhá zemědělcům, bude se dál rozvíjet

22. 7. 2015 | ČTK

Integrovaný systém pro sledování sucha je hlavním výsledkem činnosti specializovaného týmu, který vznikl kolem Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR v Brně. Primární cílovou skupinou jsou zemědělci, systém dostupný na webových stránkách www.intersucho.cz však využívají také zahradníci, pěstitelé zeleniny, ovoce a vinné révy, stejně jako lesníci. Možná se rozšíří také do zahraničí. V těchto dnech systém pro velkou část země signalizuje extrémní sucho.

Systém umožňuje posoudit intenzitu zemědělského sucha a jeho dopadů na výnosy. Pro celé Česko ve vysokém rozlišení poskytuje údaje o půdní vlhkosti a stupni sucha. Údaje se aktualizují každé pondělí.

Akademie věd plánuje další rozvoj systému, oznámila dnes ČTK Eva Jurková z Centra výzkumu globální změny. Cílem je zlepšit prognózu výnosů, zpřesnit předpovědi sucha a zmapovat sousední státy. V budoucnu by mohlo dokonce vzniknout Středoevropské centrum pro sledování sucha.

Na činnosti týmu se momentálně podílí asi 40 lidí z Akademie věd, brněnských vysokých škol i dalších pracovišť, včetně zahraničních. Členové týmu připravují například rozsáhlou monografii Sucho v českých zemích - minulost, přítomnost, budoucnost. Slavnostně ji představí v září.

Současné sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemí vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká, uvedll dnes náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu pro hydrologii Jan Daňhelka. Následující čtyři týdny mají být podle meteorologů srážkově jen normální až slabě podnormální a převažovat mají bouřky, nikoliv trvalý déšť.

Problém sucha se dostal i na program jednání vlády, která se ve středu bude zabývat zmírněním jeho dopadů.


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:31