Agris.cz - agrární portál

Rusko možná zruší embargo firmám z Maďarska, Řecka a Kypru

20. 5. 2015 | E15 on line

Řecko, Kypr a Maďarsko s protiruskými sankcemi EU příliš nesouhlasily, ruskou anexi Krymu nekritizovaly a naopak se snažily udržet s Ruskem dobré vztahy. Moskva by jim teď mohla vyjít vstříc. Podle zdroje agentury Interfax na dvacítku firem z těchto zemí se možná nebude vztahovat embargo na dovoz potravin, které Rusko zavedlo v reakci na sankce.

Podle Sergeje Dankverta, šéfa ruské federální veterinární služby, by se výjimka mohla týkat 15 maďarských a několika řeckých a kyperských výrobců, uvedl Interfax. Ačkoliv se Maďarsko, Kypr a Řecko formálně přidaly k protiruským sankcím, postup EU kritizovaly a naopak se snažily udržet dobré ekonomické i politické vztahy s Ruskem.

Všechny tři země se navíc zcela vyhnuly kritice Moskvy za anexi Krymu loni na jaře a podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny, připomíná agentura Reuters.

S podobnou změnou ale zbytek EU počítat nemůže. Jak Dankvert řekl agentuře Interfax, ruská veterinární služba v současné době nevede s Unii žádná jednání o zrušení embarga. Připomněl také, že Brusel v minulosti účinně potopil rozhovory ruské strany s Polskem a Litvou.

Sýry z Uruguaye, ústřice z Maroka

Zákaz dovozu potravin z Unie a USA Moskva vyhlásila 7. srpna 2014. Evropská unie nedávno uvedla, že by mohla své sankce namířené proti Rusku ještě rozšířit. Rusko prý nedělá dostatek pro udržení křehké mírové dohody na východě Ukrajiny, k níž se podařilo dojít v únoru v běloruském Minsku.

Z Ruska nepřišel žádný náznak , že by se na embargu mělo něco měnit. Prezident Vladimir Putin v této souvislosti prohlásil, že embargo na potraviny dává příležitost domácím výrobcům zvýšit svou produkci.

Ostatní potraviny byly nahrazeny produkcí například z Latinské Ameriky, Afriky či Asie. „V našich prodejnách nyní běžně najdete sýr s Uruguaye či Paraguaye, mléčné výroby z Chile nebo ústřice z Tuniska či Maroka,“ uvedl Dankvert.


Zdroj: E15 on line, 20. 5. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:07