Agris.cz - agrární portál

Maso se salmonelou v Sadské byl velký omyl. Zřejmě mrazíren

22. 4. 2015 | Denik.cz

Některá média včetně veřejnoprávní televize 
v pátek odpoledne přinesla informaci, že na českém trhu se objevilo kuřecí maso obsahující salmonelu. Mezi firmami, kde se kontaminované maso mělo objevit, byla jmenovaná 
i firma LUKUL ze Sadské na Nymbursku.Zdroj: http://www.denik.cz/stredocesky-kraj/maso-se-salmonelou-v-sadske-byl-velky-omyl-zrejme-mraziren-20150422.html

Ještě v pátek se o zprávě dozvěděla starostka Eva Jurinová a začala zjišťovat, zda jsou uvedené informace pravdivé. „Dozvěděla jsem se tuto zprávu z televizního vysílání kolem šestnácté hodiny. Vyděsila jsem se a hned jsem volala Státní veterinární správu a potravinářskou inspekci, ale tam už mi nebrali telefon," popsala první chvilky po zveřejnění informace starostka.

Snažila se alespoň zjistit, ve kterém obchodě ve městě se měly hluboce zmrazené kuřecí řízky se salmonelou prodávat. „Byla před námi sobota a neděle, takže by hrozilo, že by si mohl maso někdo koupit," popsala své páteční obavy Jurinová.Ten, komu se ale dovolala, byl majitel firmy LUKUL Milan Souček, který ji před víkendem uklidnil, že musí jít o nějaký omyl, protože žádné takové maso určitě nekoupil a vše se vysvětlí.

Prý se stalo nedorozumění

Milan Souček odebírá maso od firmy Twardizk z Kunovic, která má své mrazírenské sklady v Kladně. Jednatelka společnosti Blanka Bittnerová hned v pondělí zjistila, že došlo k nedorozumění a poslala Milanu Součkovi oficiální omluvu.

V té stálo: „Při kontrole skladových zásob bylo zjištěno, že výrobek Kuřecí stehenní řízky, hluboce zmrazený masný výrobek, VAC sáček 2 kg, datum výroby 31. 3. 2015, datum minimální trvanlivosti 29.3. 2016, šarže 30032015, výrobce PL 12030323 WE, BARTPOL BIS Sp.z.o.o., Wieliczka, Polsko Vám nebyl vyskladněn, a tedy že jste výše uvedené zboží od naší společnosti neobdržel. Za tuto chybu a s ní spojené nepříjemnosti se Vám velmi omlouvám."

Jak tedy Státní veterinární správa přišla na firmu LUKUL? Podle jejího mluvčího Petra Pejchala se veterináři opírali o doklady, které měli k dispozici. Mezi nimi se objevil i dodací list na firmu LUKUL. „V současné době jsou ve firmě v Sadské kontroloři," uvedl Pejchal v pondělí dopoledne.

Nebezpečné maso nikde nebylo

Při kontrole inspektoři zjistili, že ve skladu firmy opravdu žádné takové maso není. „Kontrolou zboží v mrazírenském skladu bylo zjištěno, že uvedené zboží není v tomto skladu přítomno," zněl oficiální výsledek. Kontroloři k němu ještě připojili již zmíněný omluvný dopis s tím, že dodací list ze 13. dubna byl vystornován.

A jak na celý případ nahlíží sám Milan Souček? Ten podniká v oboru už od roku 1992, firmu LUKUL má od roku 1996. „Ještě nikdy se mi taková věc nestala. Chtěl bych jen pořádnou omluvu, protože nás mohla taková zpráva poškodit. Dodací list, který vzala veterinární správa jako důkaz toho, že maso šlo k nám, nebyl z naší strany ani podepsaný, ani orazítkovaný, což při každém příjmu zboží děláme," uvedl Milan Souček s tím, že ho velmi překvapilo, jak někteří lidé 
v Sadské reagovali, přestože ho znají už tolik let.

Státní veterinární správa se nyní zabývá tím, kde se vzal ve firmě Twardzik neplatný dodací list.

Autor: Milena Jínová


Zdroj: Denik.cz, 22. 4. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:04