Agris.cz - agrární portál

Do Ruska nesmí běloruské maso, prý v odvetě za reexport

27. 11. 2014 | ČTK

Rusko dnes zavedlo omezení na dovoz masa z dalších osmi běloruských podniků. Pod zákaz spadá téměř veškerý dovoz běloruského masa do Ruska, přibližně 400.000 tun v hodnotě nejméně 300 milionů dolarů (6,6 miliardy Kč), uvedla agentura RIA Novosti. Média spekulují, že Moskva trestá Minsk za reexport západních potravin, jejichž dovoz Rusko zakázalo v odvetě za západní sankce. 

Moskva často čelí kritice, že zákazy dovozu používá jako zbraň ve sporech s dalšími státy, ať šlo v minulosti o sardinky z Pobaltí, moldavská vína či gruzínskou minerálku. 

Ruský úřad Rosselchoznadzor, pověřený veterinární a fytosanitární kontrolou nad zemědělskou a potravinářskou produkcí, tvrdí, že běloruské výrobky neodpovídají ruským normám a požadavkům kvůli výskytu škodlivých mikroorganismů a antibiotik. 

"Běloruské laboratoře nenalezly to, co našla ruská strana," odpověděl z Minsku mluvčí tamního ministerstva zemědělství. Bělorusko vyváží své masné výrobky do 56 zemí světa, a tak prý jistě nalezne odbytiště i pro produkci zavrženou ruskými úřady. 

Z Běloruska loni pocházela asi desetinu ruského dovozu potravin, letos ale tento podíl nejspíše výrazně vzrostl kvůli tomu, že Rusko v odvetě za západní sankce zakázalo dovoz západních potravin. Příležitosti využili běloruští obchodníci, podle podnikatelského listu RBK například vývoz ryb ze suchozemského Běloruska do Ruska vzrostl o 98 procent. Běloruský premiér se tento měsíc nechal slyšet, že Minsk plánuje v příštím roce zvýšit vývoz běloruských potravin do Ruska o 13 procent oproti letošnímu roku. 

Moskva však pohrozila omezením tranzitu potravin z Běloruska do Kazachstánu, protože potraviny prý cestou vesměs končí na ruském trhu. Už také, nehledě na společnou celní unii, zpřísnila pohraniční kontroly s vysvětlením, že právě přes Bělorusko proudí do země zakázané zboží. 

Moskva v srpnu zavedla na rok embargo na dovoz některých potravin ze zemí, které předtím zavedly proti Rusku sankce kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Jde o USA, Evropskou unii, Kanadu, Austrálii a Norsko. Zákaz se týká ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. 

Necelých deset procent exportu zemědělských produktů EU - především ovoce, zelenina, sýry a vepřové maso - míří do Ruska. Postižení exportéři se snaží embargo obejít tím, že nechají zboží projít přes země, na které se ruský zákaz nevztahuje. 


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:57