Agris.cz - agrární portál

Rusko hrozí omezením tranzitu potravin z Běloruska do Kazachstánu

30. 10. 2014 | ČTK

Moskva dnes pohrozila omezením tranzitu potravin z Běloruska a Ukrajiny do Kazachstánu kvůli možným pokusům importovat do Ruska produkty z Evropské unie. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na šéfa veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergeje Dankverta.

Jako vysvětlující příklad uvedl, že z Běloruska vjelo na ruské území zhruba osm tisíc tun údajně brazilského masa a mělo být přepraveno do Kazachstánu. Podle dokladů tam ale dorazilo jen kolem 300 tun, zbytek zůstal v Rusku.

 "Budeme jednat o tom, že nyní zastavíme tranzit do Kazachstánu přes běloruské a ukrajinské hranice," řekl Dankvert agentuře. Náklad bude podle něj propouštěn jen přes ruská kontrolní stanoviště.

Moskva v srpnu zavedla na rok embargo na dovoz některých potravin ze zemí, které předtím zavedly proti Rusku sankce kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Jde o USA, Evropskou unii, Kanadu, Austrálii a Norsko. Zákaz se týká ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Necelých deset procent exportu zemědělských produktů EU - především ovoce, zelenina, sýry a vepřové maso - míří do Ruska. Postižení evropští exportéři se snaží embargo obejít tím, že nechají zboží projít přes sousední země Ruska, jako je Bělorusko či bývalé sovětské středoasijské republiky, kterých se opatření Moskvy netýká.

Někteří vývozci zkoušejí i různé triky. Agentura AFP připomněla, že minulý pátek ruští celníci objevili 600 tun masa ukrytých pod nákladem žvýkaček.


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:45