Agris.cz - agrární portál

O kompenzace za sankce zatím požádalo 15 firem

13. 10. 2014 | E15 on line

Dosud jen 15 českých firem projevilo zájem o kompenzace, které společnostem postiženým ruským zákazem dovozu potravin nabízí Evropská komise. Případní další čeští farmáři mají na podání žádosti poslední tři dny.

Evropská komise vydala koncem září druhé nařízení dočasného podpůrného opatření pro ty z evropských zemědělců, kteří strádají kvůli výpadku ruského odbytu. Ten nastal po tom, co Moskva zakázala dovoz evropských potravin. Opatření zasáhlo tisíce pěstitelů.

Z Česka do Ruské federace vyváželi zejména pěstitelé jablek, hrušek a švestek. „Pro Českou republiku bylo celkové množství produktů, na něž se nařízení vztahuje, stanoveno na tři tisíce tun. Dosud v rámci druhého opatření přijal Státní zemědělský intervenční fond 15 oznámení. U subjektů budou provedeny kontroly na místě,“ říká mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Po kontrolách ve firmách SZIF pošle hromadnou žádost o kompenzace do Bruselu. Ta musí republiku opustit nejpozději 25. října. Jména firem, jež o kompenzaci požádaly, fond nemůže prozradit. Složení je ale podobné jako při předešlém kompenzačním seznamu. Brusel platí náhrady pěstitelům téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajících rychlé zkáze. Jde zejména o jablka, hrušky, švestky,okurky, zelí, květák, mrkev a papriku.

Komise už v rámci prvních mimořádných opatření z konce srpna vyčlenila částku 125 milionů eur. Tehdy přijal SZIF jedenáct žádostí na celkovou podporu 382 550 eur. Tato částka stanovená EU byla vyčerpána již 3. září, a tak Evropská komise vydala druhé kompenzační nařízení.


Zdroj: E15 on line, 13. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:56