Agris.cz - agrární portál

Slovenští potravináři přišli po ruských sankcích o 170 milionů Kč

10. 10. 2014 | ČTK

Slovenské potravinářské firmy přišly kvůli sankcím Ruska na dovoz potravin z EU a dalších zemí o 6,2 milionu eur (170 milionů korun). Tato částka odpovídá pětině ročního vývozu potravinářských produktů ze Slovenska do Ruska. Vyplývá to z informací slovenského ministerstva zemědělství, podle kterého v reakci na přebytek potravin na evropském trhu byly na Slovensku zahájeny přísnější kontroly zboží. 

Největší dopad mají ruské sankce podle ministerstva na výrobce masných produktů Mecom Humenné, kterého v minulosti ovládla finanční skupina Penta. Škody hlásily i firmy z mlékárenského průmyslu kvůli omezení vývozu sušeného mléka, sýrů a trvanlivé smetany do Ruska. Jde o společnosti Rajo, Senoble a Gemermilk. Rusko ale nepatří mezi hlavní exportní trhy Slovenska. 

Slovensko sice podpořilo sankce, které EU letos uvalila na Moskvu v reakci na vojenské operace proruských separatistů na východě Ukrajiny, slovenský premiér Robert Fico ale vzájemné sankce mezi EU a Ruskem opakovaně kritizoval. Fico je označil za kontraproduktivní a nesmyslné, vyslovil se pro diplomatická jednání. 

Slovenské ministerstvo zemědělství se spíše než přímých škod v souvislosti s ruskými sankcemi obává nepřímých dopadů v podobě přetlaku potravin na evropském trhu a hrozbě dovozu nekvalitních produktů na Slovensko. Za nejvíce ohrožené úřad označil domácí pěstitele ovoce a zeleniny, výrobce mléka, mléčných výrobků a producenty drůbeže. V reakci na ruské sankce Slovensko s cílem chránit spotřebitele před nekvalitním zbožím také zintenzivnilo kontroly kvality potravin v obchodní síti. 

Slovenská zemědělská a potravinářská komora dnes upozornila, že výkupní ceny ovoce a zeleniny klesly proti loňsku o 20 až 50 procent. Podle komory se tento pokles plně neprojevil v cenách na pultech obchodů. Kromě ruských sankcí ke zlevňování potravin na Slovensku přispěla podle odborníků i dobrá úroda. 

Ruské sankce se dotkly také českých farmářů a potravinářů. Podle dřívějšího odhadu českého ministerstva zemědělství přijdou čeští vývozci zemědělských a potravinářských produktů do konce letošního roku přímo na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Nejvíce prý embargo dopadne na mlékárny. 


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:59