Agris.cz - agrární portál

Čeští vývozci nevidí příští rok nijak růžově, Rusku už nevěří

10. 10. 2014 | ČT 24

Největší investiční příležitosti vidí čeští vývozci v Německu, důvěra v Rusko o více než polovinu klesla, vyplynulo z Exportního výzkumu DHL, který provedla společnost GfK. Optimismus exportérů klesá. Polovina firem očekává v dalším roce stagnaci.

V prvních letech po krizi hlásily firmy dobré výsledky. Teď přišlo mírné vystřízlivění. "Jakkoliv se loňské extrémně pozitivní predikce nenaplnily v plné míře, celkově vnímám výsledky jako velmi dobré. Vždyť 87 procent našich exportérů uvedlo, že jim export narostl, anebo zůstal stabilní, což je určitě skvělý výsledek s ohledem na události letošního roku," uvedl obchodníředitel DHL Express ČR Luděk Drnec.

K oživení exportu letos nejvíce pomohl nový obchodní partner, u řady firem také nová technologie do výroby. Stimulem byla rovněž intervence ČNB v neprospěch české koruny. Vývozci se naopak obávají negativního vlivu krize na Středním východě a ukrajinsko-ruského střetu.

Rusko v očích investorů výrazně ztratilo na exportní atraktivitě. "Jestliže vloni bylo Rusko považováno 32 procenty respondentů za největší exportní příležitost, letos si totéž myslí jen 15 procent z nich. Exportéři opět nejvíce věří v Německo, což je asi logická reakce na vývoj současné situace v Evropě," konstatoval Drnec. Průzkumu se letos zúčastnilo přes 300 exportních firem.

Objem vývozu do Ruska donedávna rostl

Hodnota českého vývozu činila v roce 2013 zhruba 3,1 bilionu korun. Polovina zboží mířila do čtyř sousedních států: Německa, Slovenska, Polska a Rakouska, uvedl Český statistický úřad v zářijovém vydání časopisu Statistika & My. Dominantním partnerem Česka je Německo, v letech 2005 až 2013 ale rostl také vzájemný obchod s Čínou.

Česko čile obchodovalo rovněž s Ruskem a Ukrajinou. Před osmi lety tvořil celkový podíl těchto tří zemí na českém zahraničním obchodu 7,4 procenta, loni to bylo už 11,1 procenta. Rusko je vůbec nejvýznamnějším exportním odbytištěm mimo Unii. V roce 2013 odebralo zboží v hodnotě 116,2 miliardy korun (3,7 procenta z celkového vývozu). Současný zákaz dovozu potravin ze zemí do Ruska se ve statistikách projeví nejdříve koncem letošního roku.

Co po sankcích? Česko hledá nová odbytiště

České firmy ve velkém vyvážející do Ruska dostaly už v srpnu na ministerstvu průmyslu a obchodu jasné doporučení: bankovní, zbrojní či těžařské firmy se prý mají poohlédnout po netradičních zemích, jako je Latinská Amerika nebo postsovětské země.Při hledání klíčových obchodních partnerů a nových odbytišť by Česku mohla pomoct také Saúdská Arábie. Česko nyní obchoduje hlavně se Spojenými arabskými emiráty a Izraelem.  


Zdroj: ČT 24, 10. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:17