Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství Jurečka v Nitře: Proti ruským sankcím musí Evropa nadále postupovat jednotně

7. 10. 2014 | MZe ČR

O možnostech reakce evropských států na ruské sankce dnes v Nitře na Slovensku jednal ministr Marian Jurečka s ministry zemědělství zemí Visegrádské skupiny a s resortními kolegy z Bulharska, Rumunska a Slovinska. Ministři hovořili také o ekologickém zemědělství a o podpoře živočišné výroby.

Ruské sankce a evropská reakce na jejich uvalení byly jedním z hlavních témat dnešního setkání ministrů zemědělství Visegrádské čtyřky spolu s Bulharskem, Rumunskem a Slovinskem.

„Vůči ruským sankcím musíme postupovat jako Evropská unie jednotně, abychom stabilizovali evropský trh. Je také nutné hledat odbytiště pro potraviny v nových destinacích mimo EU. Zároveň ovšem musíme více podporovat propagaci domácích produktů v jednotlivých zemích Visegrádské čtyřky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministři zemědělství se vzájemně informovali o tom, jak embargo zasáhlo jejich země a také diskutovali o možných způsobech, jak zmírnit jeho následky.

Na setkání v Nitře jednali zástupci zemědělství sedmi evropských zemí také o aktuálně projednávaném návrhu nařízení k ekologickému zemědělství. Evropská komise jím chce zpřísnit a sjednotit pravidla a zcela zakázat či výrazně omezit udělování výjimek z pravidel ekologického zemědělství.

„Iniciativu na zlepšení a vlastně i zpřísnění podmínek a pravidel ekologického zemědělství vítáme. Evropská komise by ale měla i nadále respektovat regionální odlišnosti členských států a stanovit dostatečně dlouhé přechodné období,“ uvedl ministr Jurečka.

Ministři se věnovali rovněž otázce podpory živočišné výroby s cílem vzájemně se informovat o konkrétních opatřeních přijatých za účelem její podpory.

Visegrádská skupina je aliance čtyř států Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky se scházejí několikrát ročně a jednají o aktuálních problémech evropského zemědělství. V posledních letech se stalo nepsaným pravidlem, že jsou k jednání zemí Visegrádu ministrů zemědělství zváni také zástupci Bulharska, Rumunska a Slovinska.

  • Hynek Jordán
  • ředitel Odboru komunikace MZe

Zdroj: MZe ČR, 7. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 19:35