Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé v EU dostanou novou pomoc v sumě 4,5 miliardy korun

1. 10. 2014 | Denik.cz

Evropská komise v úterý oznámila novou pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny, zasaženým ruským zákazem dovozu. Balík má hodnotu 165 milionů eur (zhruba 4,5 miliardy Kč) a přichází poté, co Brusel pozastavil vyplácení kompenzací pěstitelům v Evropské unii za ušlé zisky podle srpnového plánu pomoci ve výši 125 milionů eur.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. Západ Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

Dnešní opatření mají podobně jako srpnový plán snížit přebytek nahromaděné produkce na trhu a zmírnit pokles cen. Odškodní se jimi pěstitelé podle toho, kolik ze své produkce stáhnou z trhu. Proti srpnovému schématu jsou v novém seznamu navíc pomeranče, mandarinky a klementinky, vypadlo naopak zelí, květák, brokolice, houby a bobuloviny.

První program pomoci komise před 20 dny pozastavila, podle neoficiálních zdrojů kvůli "vážným pochybnostem" o pravdivosti dat, které předložilo Polsko. Z něj údajně přišlo nepřiměřeně mnoho žádostí o podporu a objem požadavků tamních pěstitelů by prý vyčerpal 87 procent prostředků vyčleněných na pomoc tomuto sektoru v celé EU.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 1. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:34