Agris.cz - agrární portál

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU

3. 9. 2014 | E15 on line

Jednou ze zemí, které pocítí ruské embargo na dovoz potravin nejvíce, je Polsko. Ruská federace zakázala import tamních potravin ještě před zákazem pro celou Evropskou unii. Podle polského ministra zemědělství Marka Sawického je to odveta za polský postoj k Majdanu. Ruskému embargu však Poláci nečelí poprvé a i proto věří, že situaci zvládnou. „To však nepůjde ze dne na den a návrat k Rusku bude drahý,“ říká Sawicki.

E15: Jaké jsou první dopady embarga na polský zemědělský sektor? Které druhy potravin byly postiženy nejvíce?

Největší problém představuje paprika a brukvovité plodiny. Právě tyto produkty totiž nelze dlouho skladovat. Sběr jablek nás teprve čeká. Tento sektor má ale mnohem větší skladovací a zpracovatelské možnosti. Vyplývá to jednak z charakteru tohoto produktu, ale i z technické základny. Je mnohem jednodušší uskladnit a přechovávat jablka, je snazší je zpracovat na šťávy nebo na kvašený jablečný mošt – cider, jenž si získává stále větší popularitu. Přesto musíme mít na paměti, že na ruský trh se vyváželo přes 700 tisíc tun polských jablek. A takové množství nelze najednou zpracovat, uskladnit nebo zajistit vyšší spotřebu.

E15: Kolik potravin vyváželo Polsko ročně do Ruska?

Celkově jsme do Ruské federace posílali zemědělské výrobky za více než 1,2 miliardy eur čili téměř za pět miliard zlotých ročně. Ovoce a zeleniny jsme v uplynulém roce na ruský trh vyvezli více než za 514 milionů eur, což představovalo téměř polovinu celého objemu zemědělského exportu na tento trh. V první polovině letošního roku činil tento objem asi 278 milionů eur.

E15: Zvýšilo Polsko export potravin také do Česka?

Loni jsme se museli vyrovnat s velmi negativní kampaní týkající se polských potravin. Není snadné racionálně vysvětlit, proč k ní vůbec došlo. Je to škoda, protože polské potraviny mají velmi dobrou jakost a těší se dobré pověsti v celé Evropské unii a také za jejími hranicemi. Byla by škoda, kdyby čeští spotřebitelé měli být zbaveni možnosti širokého výběru potravinářských výrobků nejvyšší jakosti. Naštěstí se to nestalo. Obchodní údaje ukazují růst objemu exportu zemědělsko-potravinářských produktů z 1,12 miliardy eur v roce 2012 na 1,24 miliardy eur loni.

E15: Co říkáte na kompenzace Bruselu? Pomohou zemědělcům pokrýt ztráty?

Polští zemědělci, podobně jako já, jsou rozhořčeni návrhem kompenzací, které Evropská komise představila 22. srpna. Návrh 125 milionů eur považujeme za startovní. Budeme dále jednat o změnách navržených podmínek.

E15: Český ministr v reakci na ruské embargo navrhuje, aby potraviny nakupoval stát a rozdával je českým školám nebo nemocnicím. Plánujete něco podobného i vy?

V Polsku máme už mnoho let unijní program Ovoce ve škole. Hledáme i jiná řešení. Reakce na zemědělských trzích je však omezená kvůli unijním předpisům. Důležité je především to, aby dopady ruského embarga, které je odpovědí Ruské federace na unijní sankce, solidárně snášely všechny členské státy.

E15: Belgický ministr jde ještě dál. Navrhuje, aby stát vykupovat potraviny a prodával je se slevou v obchodech. Myslíte si, že je to reálné?

Nepovažuji tento nápad za dobré řešení. Tímto způsobem lze snadno destabilizovat zemědělské trhy. Priorita, kterou schválila Evropská komise a která spočívá ve stahování výrobků z trhu a jejich poskytování na charitativní účely, je dobrá. Vyžaduje však větší podporu. Je na to potřeba více peněz.

E15: Říká se, že ruské embargo zvyšuje tlak velkých výrobců z EU na evropské supermarkety. Vyvolá to obrovské problémy v malých státech a mezi malými výrobci. Je to pravda?

Proto jsem také řekl, že nesouhlasíme s návrhem Evropské komise představeným 22. srpna, který dělí zemědělce na lepší a horší a preferuje organizované zemědělce na úkor individuálně hospodařících. Tak tomu nebylo ani při problémech s bakterií E. coli před několika lety. Tehdy byly podmínky stejné pro všechny.

E15: Proč Rusové začali zavedením embarga vůči Polsku? Nebyla to provokace?

Nepochybně jde o politické rozhodnutí. Nenazval bych to provokací, ale odvetou za polské angažmá na Majdanu v Kyjevě a za podporu Ukrajinců.

E15: S ruským embargem jste se potkal už za první vlády Donalda Tuska.

Ruský trh je odedávna nejistý. Proto jsem se musel hned po převzetí úřadu koncem roku 2007 nejprve zabývat otázkou ruského embarga. Dosáhl jsem jeho zrušení a v lednu 2008 jsem už podnikal kroky zaměřené na jiné trhy. Tehdy mi vytýkali, že pěstuji zahraniční turistiku.

E15: Očekával jste, že tak vážný krok, jako je embargo na dovoz potravin, Rusko zopakuje?

Polský aforismus praví, že kdyby člověk věděl, že upadne, tak by si lehl.

E15: Kvůli předešlé zkušenosti jste ovšem dnes na dopady embarga připraveni lépe.

V průběhu předešlého embarga jsme sjednávali podmínky přístupu pro polské potravinářské výrobky na asijské a japonské trhy a na trhy Blízkého a Dálného východu. Dnes toto úsilí přináší ovoce a směřování polského exportu se diverzifikuje, i když samozřejmě dále dominuje trhu Evropská unie. Mnoho výrobců a vývozců těchto nových příležitostí využilo. V důsledku velmi intenzivní činnosti zaměřené na získávání přístupu na jednotlivé trhy a na propagaci vzrostl objem zemědělského exportu zhruba z deseti miliard euro v roce 2007 na více než 20,4 miliard eur v uplynulém roce.

E15: Navzdory kritice Bruselu je Polsko v otázce sankcí jednoznačně proevropské.

Od vstupu Polska do Evropské unie se objem našeho zemědělského exportu zvýšil pětinásobně. Polské potraviny získaly uznání půlmiliardové obce spotřebitelů v EU a stále častěji si získávají oblibu ve třetích zemích. Je třeba připomenout, že přístupové období a první roky členství byly dobou náročné práce zemědělců a zpracovatelů, kteří modernizovali svá hospodářství a zpracovatelské závody. Dnes se tyto závody řadí mezi nejmodernější, zejména v oborech zpracování masa a mléka. Změny v takovém rozsahu probíhaly v zemích původní 15 v polovině sedmdesátých let.

E15: Myslíte si, že se vztahy Ruska s Evropou v kontextu obchodu s potravinami vrátí do stavu před krizí?

Ruský trh je blízký trh a má kladné stránky, o kterých jsme právě hovořili. Je to však trh nejistý, plně závislý na politických rozhodnutích. Jsem přesvědčen, že jednou krize skončí a obchodní vztahy se vrátí do normálních kolejí. Spotřebitelům v Rusku nepřestala najednou chutnat polská jablka nebo jiné výrobky, ale byla jim odepřena možnost jejich nákupu. Musíme však pamatovat na to, že trh je možné ztratit ze dne na den, jak je tomu nyní, ale návrat je vždy mnohem těžší a nákladnější.

Marek Sawicki (56)
V politice se pohybuje od roku 1993, kdy byl poprvé zvolen do polského Sejmu. V letech 2007–2012 byl poprvé ministrem zemědělství. Aktivně se účastní evropských jednání, v roce 2011 prosadil evropskou dohodu proti podvádění při označování původu potravin, ACTA. Letos se vrátil na post ministra zemědělství jako člen kabinetu Donalda Tuska.

Zdroj: E15 on line, 3. 9. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:04