Agris.cz - agrární portál

MZe očekává,že EU zveřejní plán pomoci potravinářům kvůli sankcím

28. 8. 2014 | ČTK

Ministerstvo zemědělství očekává, že Evropská komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozených ruským embargem. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jako o možných formách pomoci potravinářům se podle něj diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát.

Podle ministra komise nejspíše zveřejní návrh pomoci výrobcům potravin živočišného původu do konce příštího týdne, kdy se do Bruselu sjedou k jednání evropští ministři zemědělství. "Stále se principiálně hovoří o několika možných řešeních, a to jsou vývozní subvence, podpora skladování, kompenzace vzniklých ztrát potravinářských výrobců v tomto segmentu," řekl ministr.

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.

Již minulý týden komise mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Jde tedy například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:34