Agris.cz - agrární portál

Darovat jídlo? Potravináři ho spíš zlikvidují, vyjde to levněji

27. 8. 2014 | tyden.cz

Ruské sankce mohou mít pro někoho i pozitivní následky. Například pro české bezdomovce, kteří čerpají pomoc z Potravinové banky. Instituce zprostředkovávající jídlo chudým lidem po celém Česku se podle ředitelky pražské pobočky Věry Doušové díky zakázanému vývozu do Ruska nyní rychle naplnila. Ne však o tolik, kolik by mohla - na vině je zákon o DPH.

Je pravda, že díky sankcím máte více potravin?

Určitě. Během června a července jsme dostávali potravin velmi málo, sklady byly poloprázdné, v květnu vlastně také a nyní jsme dostali asi sedm tun sýra Gervais a asi pět tun hluboko zmraženého hermelínu.

Jiné potraviny jste nedostali?

Ještě se jednalo o jogurtech z Danone, ale nakonec to nedopadlo. (Reakce společnosti Danone, a. s.: Společnost Danone své produkty pražské ani žádné jiné Potravinové bance nikdy neposkytovala a neposkytuje ani v současnosti. Přibližně před deseti lety bylo Danone s Potravinovou bankou v kontaktu, k navázání spolupráce však nedošlo z toho důvodu, že sklady Potravinové banky nesplňovaly podmínky skladování čerstvých mléčných výrobků. Od té doby již nebyl žádný další kontakt navázán. Pokud někdo v současnosti produkty společnosti Danone Potravinové bance slíbil, muselo se jednat o třetí osobu - překupce, nikoliv o společnost Danone, a. s.)

Pro Radiožurnál jste uvedla, že někteří výrobci potraviny raději zlikvidují, než by je darovali, protože musejí platit DPH. A likvidace jídla je tak vyjde levněji...

Většinou to tak je. Jak výrobci, tak distributoři daleko raději potraviny, které už nemohou prodat, zlikvidují, než aby je darovali a platili daň. Ta z potravin činí devatenáct procent. A to je demotivující. Přitom většina států Evropské unie má výjimku, že jsou od DPH z potravin osvobozeny ty organizace, které potraviny darují chudým a potřebným.

My o výjimku žádáme už asi pět let za sebou, vlastně každý rok, ministra práce a sociálních věcí. A odpověď byla vždy velmi negativní. Požádali jsme i letos a zatím se s ministryní práce Marksovou Tominovou jedná, neodmítla to. Tak moc doufáme, že třeba jednání bude mít pozitivní výsledek. Moc si od toho slibujeme.

(Ministerstvo financí výjimku pro darované potraviny udělit nehodlá. "DPH se nemůže snižovat v důsledku nějakých jednotlivých krizí," uvedla pro Radiožurnál náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová, pozn. red.).

Potravinová banka je nevládní organizace, která shromažďuje potraviny od různých firem a rozděluje je mezi potřebné lidi po celé republice. Jídlo tak dostávají zdarma například bezdomovci či azylové domy. Banka sbírá potraviny, které už výrobci nebo obchodníci nedokážou prodat, ale zároveň musejí být zdravotně nezávadné.

Autor: - pav -

 


Zdroj: tyden.cz, 27. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:47