Agris.cz - agrární portál

Prodávejte jinde, radí ministerstvo firmám kvůli sankcím

22. 8. 2014 | ČT 24

Jak naložit s dopady ruských sankcí na českou ekonomiku? Máme plán, vzkázalo dnes ministerstvo zahraniční některým zástupcům tuzemských firem na společné schůzce. Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu totiž podnikatelům poradilo, kam mohou místo Ruska nasměřovat své výrobky. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nabídl českým podnikům pomocnou ruku v řešení tohoto problému a hodlá jim zajistit plnou podporu.

Zaorálek prozradil, že podnikatelům nastínil, jak situaci a dopad sankcí zvládnout. Hovořil o tzv. "mapě náhradních příležitostí", která by měla nepříznivou situaci stabilizovat dlouhodobě. Zahrnuje příklady zemí, kam lze zboží expedovat místo Ruska. Jako dobrá náhrada se jeví třeba Bělorusko nebo Kazachstán.

Sankce se však netýkají jen oblasti zemědělství, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek upozornil, že se vztahují také na některá odvětví strojírenského průmyslu. Přitom však jasně vytyčil svůj cíl: maximální udržení obchodů s Ruskem, které republice přinášejí větší zisky (jen za loňský rok šlo o 116 miliard korun) a větší finalizaci. Obchodní vztahy hodlá ministerstvo udržet za každou cenu, i když třeba jen omezeně. "Nechceme opakovat devadesátá léta, kdy české firmy opustily ruský trh," upozornil Mládek a dodal, že chce pod sankcemi skutečně udržet jen ty věci, na něž se postih vztahuje.

K otázce sankcí se vyjádřil také prezident Miloš Zeman, který se na Hradě sešel se zástupci odborů. Sankce hodnotí jako nesmyslné a neúčinné a zdůraznil, že v minulosti nepřinesly žádný efekt. "Nejsem přesvědčen, že sankce a protisankce mohou vést k uklidnění rusko-ukrajinského konfliktu. Jsem naopak přesvědčen, že mohou konflikt eskalovat a že jejich zprostředkované důsledky budou daleko horší než ty bezprostřední," uvedl dále. Během listopadové cesty do Kazachstánu by ho měli doprovázet zástupci českých podnikatelů, aby vyjednali případné podmínky pro obchod.

Celkové vyčíslení ztrát zatím není možné. Další hrozbou je totiž ztráta důvěry zboží, na něž sankce zatím ještě neplatí. Takové artikly však může zamířit do Turecka, Spojených států nebo do Srbska. Nejedná se sice o nová teritoria, ale teď se na ně čeští velvyslanci mohou zaměřit ve větší míře.

  • Ministr zemědělství Marian Jurečka upozornil na to, že ruské sankce se sice zmírnily a na některé druhy potravin se už nevztahují, avšak embargo dále trvá na mléčné a masné výrobky. To má na tuzemské potravináře zásadní vliv, a proto se z částečné úlevy radovat nemůžou. "Není to až tak jednoduché," dodal navíc k případnému vývozu do zmiňovaného Kazachstánu. Zboží by se muselo nějakým způsobem upravit a přebalit, řekl.

Podle Václava Bartušky, zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost, je však spousta zemí, které jsou exportně zajímavější než Rusko. To je pro Česko až 10. exportním trhem. "Ale buďme rádi, že tam můžeme něco vyvézt," dodává. Náměstek pro zahraniční obchod a EU ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl však upozorňuje, že Česko by přesto nemělo o ruský trh přijít.

Nekonečná jednání

Rozsáhlá jednání ani tak nekončí. V pondělí se na ministerstvu průmyslu chystá schůzka podnikatelů s vedením úřadu. Ministerstvo zahraničí plánuje zasedání výše zmíněných velvyslanců a debaty se nevyhnou ani na vládě. Příští týden se sejdou obě komory parlamentu, a ačkoliv téma sankcí není primární, diskuze se jí přesto zřejmě nevyhne.

Podkladem bude i průzkum mezi podnikateli, který má pomoc dopady sankcí vyčíslit.


Zdroj: ČT 24, 22. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:49