Agris.cz - agrární portál

Rusko povolí dovoz potravin od spojenců ze západních surovin

19. 8. 2014 | ČTK

Rusko povolí dovážet z Běloruska a Kazachstánu zpracované potraviny vyrobené ze západních surovin, na něž Moskva počátkem srpna uvalila embargo. Řekl to dnes podle agentury Reuters místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič. Rusko zakázalo od 7. srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu, který Moskvu viní z podpory povstalců na východě Ukrajiny.

"Naši partneři z celní unie mohou z této situace vytěžit, protože některé produkty, které k nám předtím přicházely přímo, se budou moci zpracovávat u nich," řekl Dvorkovič ruským tiskovým agenturám. 

Rusko, Kazachstán a Bělorusko letos uzavřely smlouvu o vzniku Euroasijské hospodářské unie, jednotného trhu propojeného celní unií. Ta mezi těmito zeměmi bývalého Sovětského svazu funguje od roku 2010. Bělorusko a Kazachstán už uvedly, že potraviny zakázané Ruskem budou dál dovážet. 

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes vyjádřil naději, že zákaz dovozu potravin ze Západu nebude trvat příliš dlouho. Prozatím je délka embarga stanovena na jeden rok. 

Ruská vláda se nyní snaží omezit dopad opatření na ceny potravin. Zhruba polovina ruské spotřeby mléka, hovězího, sýra a ryb připadala před embargem na dovoz. 

Loni Rusko dovezlo ze zemí zasažených embargem potraviny za 17,2 miliardy dolarů (359 miliard Kč). Z toho za 9,2 miliardy USD bylo zboží figurující v ruském seznamu sankcí, plyne z údajů OSN a Světové obchodní organizace. 

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin přijdou kvůli sankcím na vývoz do Ruska na tržbách do konce o 250 až 300 milionů korun a největší škody budou mít mlékárny. Uvedlo to dnes české ministerstvo zemědělství. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou být škody pro tuzemské producenty v důsledku poklesu cen komodit až miliardové. 

Evropská komise dnes mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. 


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 21:25