Agris.cz - agrární portál

Evropská komise uvolní 125 milionů eur na pomoc zemědělcům

18. 8. 2014 | FinančníNoviny.cz

Evropská komise mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Opatření s platností ode dneška do konce listopadu se konkrétně týká pěstitelů zeleniny a ovoce.

Evropská unie podpoří pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajícím rychlé zkáze. Jde například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně. Zemědělci mohou o podporu žádat počínaje dneškem i zpětně.

Rusko zakázalo dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Ruské embargo se vztahuje také na dovoz masa, ryb, mléka a mléčných výrobků. Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost.

O dopadech ruských sankcí na českou ekonomiku dnes budou jednat zástupci vybraných českých ministerstev.

Autor: ČTK


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 18. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:50