Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři: Nelze podpořit pouze pěstitele přímo poškozené embargem

15. 8. 2014 | ČTK

Pro tuzemské ovocnáře je nepřípustné, aby Evropská unie podpořila pěstitele ovoce a zeleniny pouze těch zemí, kterým vznikly přímé škody kvůli ruskému embargu na dovoz potravin. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos podporu přislíbil ve čtvrtek, podle agentury Reuters by příslušná opatření mohl představit již příští týden.    

"Neumím si představit, že by kompenzaci dostali například polští ovocnáři, kteří nemohou vyvážet svou produkci do Ruska, a čeští ovocnáři by možnost kompenzací neměli," řekl Ludvík. Tuzemští ovocnáři podle něj nyní čekají na vyhlášení opatření a jeho konkrétní podobu.    

"Ten míč je na straně Evropské unie, ta musí rozhodnout. Jsme na společném trhu a až poté by mohl členský stát přijmout nějaká dílčí opatření. Proto jsme my zatím žádné výzvy vůči státu nedělali," řekl Ludvík. Podle něj jsou možnosti podpory pěstitelů ovoce a zeleniny dané i v evropské legislativě.    

Evropská unie by mohla podle Ludvíka například rozhodnout o stažení produkce z trhu, při které by byl nadbytek například jablek vykoupen od producentů, kteří by dostali nákladovou cenu. Jablka by byla použitá k nepotravinářským účelům či na charitu. "Druhou možností je takzvané nesklízení. Pokud se pěstitelé zaváží, že určitou plochu nebudou sklízet, tak jim je vyplacena kompenzace," řekl Ludvík.    

Ceny jablek na evropském trhu už podle Ludvíka začaly klesat. "V České republice staré zásoby téměř nemáme, nová sklizeň ještě víceméně nezačala. V Evropě se už sklízí a ty ceny už postupem času jdou dolů," řekl Ludvík. Podle něj by rozhodnutí EK mohlo uklidnit trh s ovocem a zpomalit pád cen.    

Moskva minulý týden zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.   

Jakub Sochor


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:26