Agris.cz - agrární portál

Kvůli ruským sankcím se sejdou představitelé EU pro zemědělství

8. 8. 2014 | ČTK

Kvůli ruskému embargu na dovoz vybraných unijních potravin se v nadcházejícím týdnu mimořádně sejdou představitelé Evropské unie pro zemědělskou politiku. Dnes to oznámil francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll. Ten v prohlášení rovněž uvedl, že Paříž chce postupovat společně s Německem a Polskem. 

Mimořádné zasedání unijního výboru pro zemědělský trh se bude zabývat možnými dopady ruských sankcí. Le Foll v této souvislosti sdělil, že francouzská diplomacie je již v kontaktu s vládami Německa a Polska. Paříž chce dosáhnout toho, aby tyto tři země v reakci na embargo zaujaly společný postoj. 

Rusko dnes zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a USA. Unijní zemědělci se nyní obávají, že kvůli nadbytku produktů se sníží ceny, klesnou tržby a zvýší se nezaměstnanost. Někteří pěstitelé v této souvislosti mluví například o jablečné válce, kterou mezi sebou svedou členské státy ve snaze zbavit se ovoce určeného původně pro ruský trh. 


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:05