Agris.cz - agrární portál

Poláci budou žádat po EU miliardy za ruské embargo

6. 8. 2014 | novinky.cz

Polsko může EU požádat až o 500 miliónů eur (14 miliard korun) jako kompenzaci pro své zemědělce, kteří utrpí ztráty v důsledku ruského embarga na dovoz ovoce a zeleniny. Napsal to v úterý zpravodajský server Thenews.pl.

Rusko, jeden z hlavních trhů pro polské pěstitele, totiž od srpna zakázalo dovozy ovoce a zeleniny z Polska. Ruské rozhodnutí je přitom nejen v Polsku vnímáno jako odveta za zpřísnění sankcí EU vůči Rusku. [celá zpráva]

Žádost o kompenzaci Polsko avizovalo hned po zavedení ruského embarga. Varšava se přitom bude odvolávat na princip solidarity mezi členskými státy EU. Polská agentura PAP s odvoláním na zdroje blízké vládě uvedla, že požadovaná částka se vyšplhá až na půl miliardy eur. Právě tato suma odpovídá výši ztráty způsobené ruským embargem, jak ji odhaduje ministerstvo zemědělství.

Brusel není proti 

Ministr zemědělství Marek Sawicki uvedl, že žádost bude Evropské komisi (EK) odeslána koncem srpna či začátkem září. Mluvčí EK Frédéric Vincent možnost poskytnutí kompenzace nevyloučil, již dříve připustil, že polský návrh bude vyhodnocen v kontextu situace na trhu.

Museli by jíst dvakrát víc jablek 

Jako oficiální důvod embarga uvádí Rusko četná pochybení při certifikaci vyváženého zboží a další závady, včetně výskytu škůdců. Vzhledem k načasování ruského zákazu je ale tento krok vnímán spíše jako odveta za zpřísnění sankcí EU vůči Rusku za jeho politiku na Ukrajině. Právě Polsko je totiž zastáncem přísných opatření vůči Rusku.

Polsko do Ruska vyváží zejména jablka a právě ta se stala předmětem kampaně na sociálních sítích. Jako protest proti opatření Ruska se Poláci rozhodli zvýšit vlastní spotřebu tohoto druhu ovoce. [celá zpráva]

Průměrný Polák by podle výpočtu deníku Gazeta Wyborcza měl sníst 30 kilo jablek ročně, místo současných 15 kil, aby se pěstitelům kompenzovala ztráta ruského trhu.


Zdroj: novinky.cz, 6. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:23