Agris.cz - agrární portál

Návrh na zachování zelené nafty je ve Sněmovně před schvalováním

16. 7. 2014 | ČTK

Návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce je po dnešku ve Sněmovně před schvalováním. Poslanci propustili do třetího čtení vládní novelu zákona o spotřebních daních, která umožní i nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty. Zemědělci by jen letos mohli získat na vratce části spotřební daně zhruba 1,3 miliardy korun. Poslanec ČSSD Milan Urban k novele předložil svůj návrh na snížení daně z pohonných hmot o 2,50 Kč na litr u nafty a o 1,50 Kč na litr u benzinu. 

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci následně na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami dopravu na silnicích. Nečasův kabinet poté své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně. 

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh schválila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. 

Poslanec Urban vznesl k předloze svůj pozměňovací návrh na snížení spotřební daně z nafty i benzinu. Zdůvodnil ho tím, že zdražení pohonných hmot vyvolané růstem cen ropy i předchozím zvýšením daně je tak velké, že je pro příjmy státního rozpočtu spíše kontraproduktivní. Uvádí také, že snížení daně míní jako trvalé, ale že nakonec se může změnit v dočasné do doby, než se ceny pohonných hmot přiblíží cenám v sousedních zemích. Urban už stejný návrh ve Sněmovně předkládal dříve. 

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes zopakoval, že vracení spotřební daně jsou vrátka, která otevírají cestu daňovým únikům, a vracení daně označil za nesmysl. Pokud by vláda chtěla daňovým únikům zamezit a současně podpořit zemědělce, mohla by to podle něj udělat formou dotace. 

Kalousek také řekl, že Urbanův pozměňovací návrh podpoří. Dodal však, že "pro takovou pitomost jako je zelená nafta" ruku zvednout nemůže. Podotkl také, že zvýšení spotřební daně, které v roce 2009 navrhla tehdejší úřednická vláda Jana Fischera, bylo podle něj kontroverzní a nemá poctivou odpověď na to, zda se vyplatilo, či nikoli. 


Zdroj: ČTK, 16. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:49