Agris.cz - agrární portál

I koňským masem „žije“ Komise

8. 7. 2014 | SVS ČR

Loňská aféra s falšováním, tedy nahrazováním dražšího hovězího masa levnějším koňským, která hýbala celou EU, není zapomenuta. Jak Komise avizovala, v průběhu měsíce dubna až června všechny členské země na základě Doporučení Komise č. 2014/180/EU prověřovaly. zda potraviny neobsahovaly nedeklarované koňské maso. O výsledcích Státní veterinární správa informovala Komisi právě v těchto dnech.

V rámci této kontrolní akce odebrali naši inspektoři krajských veterinárních správ celkem 103 vzorků potravin, které byly analyzovány na průkaz koňské bílkoviny a v případě pozitivního průkazu následně konfirmovány k identifikaci mitochondriální DNA s limitem detekce ≥ 1 %.

Všechny v ČR odebrané vzorky (celkem 103) byly negativní, tedy neobsahovaly koňskou DNA.

Pro představu o škále výrobků lze uvést, že šlo o masné výrobky, mleté maso a masné polotovary ze zemí (podle počtu výrobků): ČR 63, Polsko 12, Německo 8, Británie 4, Slovensko 4, z Maďarska, Itálie, Holandska a Švédska po 2 výrobcích, z Belgie, Rakouska, Francie a Irska po jednom výrobku.

Prvotním smyslem veterinárního dozoru je prověřovat zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, ale hned na druhém místě stojí úkol prověřovat složení výrobků a postihovat případné falšování. A to byl loňský případ s koňským masem, v ČR bylo za falšování uloženo v této souvislosti několik pokut v celkové výši přes čtyři miliony korun.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 8. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:38