Agris.cz - agrární portál

Revizí prošly sudy bednářů v Plzni,pivo z nich slouží k porovnání

10. 4. 2014 | ČTK

Jarní revizí dnes prošlo dílo bednářů z Plzeňského Prazdroje. Na nádvoří pivovaru vykouleli ze sklepů a vysmolili dubové sudy, v nichž leží a dozrává ležák Pilsner Urquell. Pivo uvařené podle tradiční receptury, kvasící a zrající v původních podmínkách v dubových kádích a sudech slouží sládkům k porovnávání s pivem vyrobeným v současném zařízení. ČTK to řekl Václav Berka, starší obchodní sládek pivovaru.

"Bednáři významně pomáhají zachovávat tradiční výrobu piva Pilsner Urquell. Plzeňské pivo tak v malém množství kvasí v dubových spilečných kádích a dozrává v historických sklepích pivovaru v naprosto stejných podmínkách jako před 172 lety," uvedl. Sládci tak mohou neustále kontrolovat senzorické i chuťové vlastnosti nápoje a porovnávat je s pivem vyrobeným současnými technologiemi.

Mezi každoroční jarní a podzimní činnosti bednářské party patří údržba dubových sudů a kádí, výměna dřeva, takzvaných dužin, čištění a smolení sudů, čištění kádí, veškerá manipulace se sudy i výroba nových ležáckých sudů. Podle mistra bednářů Josefa Hrůzy je základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. "Používá se směs čínské, kanadské a americké pryskyřice. Pivovarská smola vzniká společným povařováním různých druhů smoly, které trvá čtyři hodiny. Teplota smoly při vaření dosáhne 200 stupňů Celsia," uvedl Hrůza.

Samotné ruční smolení ležáckých sudů začíná odsmolováním, kdy se rozpustí v sudu stará smola. Poté se do sudů o objemu až 50 hektolitrů nalije zhruba 40 litrů 200 stupňů Celsia horké nové smoly, sud se takzvané štorcuje neboli převaluje, aby smola zatekla do všech pórů. Přebytečná tekutina se vylije a smola se nechá zaschnout při desetiminutovém kutálení, aby se rovnoměrně rozlila. Smola nesmí dát pivu žádnou příchuť.

"Kontrolovat plzeňský ležák z dřevěných sudů pravidelně přicházejí nejen současní, ale i emeritní sládci pivovaru. A samozřejmě degustovat jej mohou v autentickém prostředí historických sklepů i návštěvníci," uvedla za pivovar Jindřiška Eliášková.

O tom, že řemeslo plzeňských bednářů patří ke světové raritě, svědčí podle pivovaru i stáž mladých francouzských bednářů, kteří se v něm loni v červenci dva týdny učili pivovarskému bednářskému umění.

Eva Barborková 


Zdroj: ČTK, 10. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 21:54