V testu hořčic dosáhla maxima jediná, nejhorší byla dětská
8. 4. 2014 | tyden.cz
Ze 17 hořčic uspěla v testu časopisu dTest bezezbytku jen jedna, která dostala nejvyšší známku, dvě se k této metě blížily. Nejhůř dopadla dětská hořčice BONECO, měla víc tuku a cukru než ostatní a byl v ní přidaný nespecifikovaný rostlinný olej. Obsahovala také dva chemické konzervanty. Hořčice sice podle vyhlášky smí být i chemicky konzervovaná, Daniel Pavlis ze spotřebitelského časopisu dTest ale uvedl, že "od výrobků určených dětem přitom očekáváme, že v nich bude chemie co nejméně". Chuťově v testu obstála každá druhá hořčice.
dTest nechal otestovat 14 plnotučných hořčic a tři speciální, z toho jednu s označením dětská. "K pozitivním zjištěním patří, že žádný z výrobků neobsahoval umělá barviva, ačkoli jsou v hořčici povolena. Polovina výrobků se obešla i bez chemických konzervantů. Slabou stránkou byly chuťové vlastnosti hořčic," shrnul výsledky testu Pavlis.
Laboratoř podrobila hořčice i chemickým analýzám, aby dTest zjistil, zda hořčice splňují požadavky na surovinové složení stanovené potravinářskými předpisy. Všechny testované výrobky vyhlášce vyhověly. Konzervanty našla laboratoř v osmi ze 17 testovaných produktů, vždy v povoleném množství. "Je-li však hořčice vyrobena z kvalitních surovin, chemické konzervanty ani nepotřebuje. Antimikrobiální účinek mají silice obsažené v hořčičných semínkách, přirozené konzervační účinky mají i ocet a sůl," uvedl Pavlis.
Vítězem testu se stala Alba plus Plnotučná hořčice, která měla podle dTestu správný říz i palčivost a vyváženou, přiměřeně slanou chuť. Neobsahovala umělá barviva ani chemické konzervanty. Hořčice z obyčejných plastových kelímků dopadly v testu lépe než výrobky ve sklenicích a plastových lahvích, dodal Pavlis. Dětská hořčice, která byla podle dTestu nejhorší, byla zároveň ze všech testovaných produktů nejdražší.
Zdroj: tyden.cz, 8. 4. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 21:23
