Agris.cz - agrární portál

SZPI zkontrolovala téměř 5 tisíc potravin na přítomnost cizorodých látek

8. 4. 2014 | SZPI

V rámci kontroly bezpečnosti potravin Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2013 mj. zkontrolovala 4 807 šarží potravin z hlediska přítomnosti cizorodých látek – pesticidů, mykotoxinů, chemických prvků, konzervantů a barviv. Celkem u 273 šarží potravin analýza potvrdila nadlimitní přítomnost cizorodých látek. Odběr vzorků SZPI uskutečnila ve všech článcích distribučního řetězce, tj. ve fázi výroby, dovozu, distribuce a maloobchodního prodeje. Laboratorní analýzy byly provedeny v akreditovaných laboratořích SZPI v Praze a Brně a v externích laboratořích. 

V rámci kontroly reziduí pesticidů SZPI odebrala ke kontrole 1 089 vzorků, nadlimitní hodnoty laboratorní analýza prokázala u 12 vzorků. Jednalo se o následující komodity: zelený čaj, paprika, koriandr, hlíva ústřičná, žampiony a doplňky stravy - grapefruitový extrakt a grepový sirup s betaglukanem. 

Celkem 600 šarží potravin SZPI prověřila na přítomnost mykotoxinů a nevyhovující hodnoty z hlediska požadavků legislativy rozbor prokázal u 6 šarží potravin - u rýže, pistácií a sušených fíků rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost aflatoxinů a v rozinkách a mleté paprice analýza zjistila nevyhovující hodnoty ochratoxinu A. 

V rámci monitoringu chemických látek v potravinách inspekce kontrolovala hodnoty přítomnosti minerálních látek, zejména sodík, draslík, hořčík, hořčík, selen, vápník a zinek a rovněž kontaminující prvky, zejména arzen, cín, olovo, kadmium, měď, rtuť a jiné. SZPI celkem odebrala ke kontrole 612 šarží potravin, u 3 vzorků byly zjištěny nevyhovující hodnoty. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené hodnoty přítomnosti olova v doplňcích stravy a přítomnosti mědi ve víně. 

Inspekce odebrala 398 vzorků k analýze přítomnosti barviv, rozbor prokázal nevyhovující hodnoty u 42 šarží potravin. Ve 22 případech se jednalo o výrobky, u kterých legislativa přibarvování jednoznačně zakazuje, například víno, hroznový mošt, med, koření a výtažky z bylin. V ostatních případech nebyla přítomnost barviv vyznačena na obale, což je porušení povinnosti v oblasti označování potravin. 

Přítomnost konzervantů SZPI prověřovala u 1056 vzorků potravin, přičemž nevyhovující hodnoty analýza prokázala u 51 vzorků – ve 43 případech se jednalo o překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost konzervační látky, v 8 případech absentoval údaj o přítomnosti látky na obale. 

Kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinách je jednou z kontrolních priorit SZPI a i v letošním roce se inspekce této oblasti intenzívně věnuje.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  


Zdroj: SZPI, 8. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:19