V ČR se zvyšuje počet chovaných ovcí a koz, je jich přes 240.000
2. 4. 2014 | ČTK
V Česku se stále zvyšuje počet chovaných koz a ovcí. Zatímco v roce 2000 se zde chovalo kolem 80.000 kusů, loni to bylo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přes 240.000. Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR Víta Mareše přibývá i chovatelů. Současně věří, že pozitivní trend vydrží i v dalších letech, kdy se změní dotační podmínky. Mareš to dnes řekl na brněnském veletrhu Animal Vetex.
Chov ovcí i koz je oblíbený i díky čím dál větší oblibě biopotravin a výroků z rodinných farem. Ovcí je v Česku 220.000 a koz přes 20.000. Na veletrhu svaz představil ovčí plemeno, které je v tuzemsku téměř novinkou.
"Jde o plemeno skudde, která je vřesovou ovcí a má původ v Pobaltí. Zatím jich je u nás kolem stovky. Na jejím chovu spolupracujeme i s Němci," uvedl Mareš. Nejrozšířenějším masným plemenem ovcí je v Česku suffolk a nejhojněji zastoupené kombinované plemeno je romney.
Naproti tomu stavy skotu se v posledních letech mírně zmenšovaly, přesto Český svaz chovatelů masného skotu zaznamenává zvyšující se zájem chovatelů o masná plemena. "Každý rok nám přibude pět desítek nových členů. Zájem je především o plemena, která jsou méně náročná na chov," řekla tajemnice svazu Pavla Vydrová. Na maso se v Česku aktuálně chová 190.000 kusů, přičemž celkové počty skotu loni čítaly podle ČSÚ 1,35 milionu kusů.
V posledních letech ubývalo i krav chovaných na mléko, nicméně ČR patří dlouhodobě k velmi úspěšným zemím z hlediska užitkovosti. "Loni jsme poprvé skončili s průměrnou užitkovostí nad 7000 kilogramy mléka. Vyšší produkci mají jen Rakušané a Němci," uvedl ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Josef Kučera. "Pro svá stáda si u nás vybírají jalovice i z Moldávie, Uzbekistánu a minulý týden jsem zaznamenal zájem i z Vietnamu," řekl Kučera. Svazu slouží i nově vybudované chovatelské zázemí v Radešínské Svratce.
Úbytek některých hospodářských zvířat, nejen skotu, ale i prasat, chce v následujících letech zastavit ministerstvo zemědělství větší podporou živočišné výroby než dosud. Cílem je nejen navrácení potravinové soběstačnosti, ale i vznik pracovních míst na venkově.
Zdroj: ČTK, 2. 4. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 15:24
