Agris.cz - agrární portál

Potraviny se stále falšují. Třeba koření chilli práškem z cihel či barvivem

6. 3. 2014 | rozhlas.cz

Kontrola potravin v obchodech je stále intenzivnější a zpřísňují se i normy. Velkým problémem přesto zůstává falšování, které se mnohem hůře zjišťuje. Zatímco trvanlivost, datum spotřeby nebo složení výrobku lze najít na etiketě zboží, falešné suroviny odhalí zákazník jen stěží.

Falšují se různé druhy potravin v různé míře. Může jít třeba i o zavádějící symboliku. 

Výrobek se například může „tvářit“, že obsahuje celé jahody, ale na rozdíl od poutavého obrázku na etiketě ve skutečnosti obsahuje jen chemická aromata. 

To by se lidé při podrobném zkoumání složení dočíst v informacích o složení na obalu. Ale existují i další, hůře dohledatelné způsoby. 

„Kakao může být falšováno rozemletou hmotou z kakaových slupek, takže není dostatečně vyčištěno, koření chilli může být falšováno práškem z cihel nebo barvivem súdán,“ upozorňuje vedoucí auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas Kateřina Lacinová. 

Barvivo súdán patří do skupiny průmyslových barviv, která se běžně používají pro barvení plastů a jiných syntetických materiálů. V Evropské unii se nesmí používat v potravinách. Jenže pro výrobce, kteří se falšování dopouští, je vždy hlavním cílem ušetřit na méně kvalitních surovinách. 

„Skořice nebo muškátový oříšek může být falšován slupkami z kávových bobů, do medu se záměrně přidává cukr nebo barvivo, nebo se nedeklaruje země původu. Hovězí maso bylo nahrazeno koňským, vepřové maso obarvené azorubinem může být vydáváno za hovězí,“ vyjmenovává Lacinová. 

Stejně tak mohou nepoctivci klamat zákazníky tím, že místo olivového oleje prodávají slunečnicový nebo řepkový, smíchaný s barvivy. Lidé mají jen malou šanci to odhalit, protože to dokáže jen laboratorní rozbor. 

Existují však určité pomůcky, jak se falešným potravinám vyhnout - například označení Klasa. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno oznámila, že všechny potraviny se značkou Klasa, které loni kontrolovala, byly v pořádku a kvalitní. 

Autor:  Jitka Hanžlová  (jhn), Simona Bartošová


Zdroj: rozhlas.cz, 6. 3. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:21