Česko - ráj kozích farem
10. 2. 2014 | ČT 24
Kozí farmy zažívají v Česku boom. Jen za posledních pět let stoupla produkce kozího mléka skoro o 400 tisíc litrů na milion a 700 tisíc. O kozí produkty české výroby je zájem i v zahraničí – rodinné farmy se tak rozrůstají do velkochovů. S větší poptávkou ale roste i cena.
Velké oblibě se těší především kozí sýr. Vyrobit ho trvá farmáři zhruba čtyři hodiny, dalších šestnáct hodin ale musí zrát. Cena se pak odvíjí právě od doby zrání a druhu sýru. "Cena postupně roste, začínala někde kolem 150 korun za kilogram sýra, v současné době je, dá se říci, dvojnásobná," říká Vít Mareš ze Svazu chovatelů ovcí a koz.
Kromě sýru farmáři prodávají kozí jogurt, kefír i samotné mléko. I přes vyšší cenu je o produkty velký zájem. Menším prodejcům pomohly hlavně farmářské trhy - jen za poslední dva roky je jich třikrát více.
Farmářům se ale otvírají i nové cesty. Například soběslavská firma Goldim vyrábí kozí kojeneckou výživu. Kromě mléčných kaší a doplňků stravy dělají také výrobky pro diabetiky. Většinu produkce vyvážejí do zahraničí. "Zvuk českých potravin je daleko lepší v zemích třetího světa, z toho důvodu se orientujeme pouze na tento segment," podotýká majitelka firmy Hana Poskočilová.
A z kozího mléka se vyrábí i kosmetika. Novinkou na českém trhu je také kozí kolostrum. "Jedná se vlastně o první mléčný výměšek po narození kůzlat. Tato látka je velmi bohatá na faktory ovlivňující imunitu," vysvětluje manažerka kosmetické firmy Capri.
I podle lékařů je kozí mléko zdravé. Pomáhá léčit třeba atopický ekzém nebo lupénku.
Zdroj: ČT24
Zdroj: ČT 24, 10. 2. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 09:49
