Agris.cz - agrární portál

Vláda přerušila projednávání sporného návrhu o zelené naftě

28. 11. 2013 | ČTK

Vláda dnes přerušila projednávání sporného návrhu ministerstva zemědělství (MZe) na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce. Na svém webu to bez dalších podrobností uvedl Úřad vlády. Podle záměru MZe by na vratce spotřební daně měli farmáři v příštím a následujících letech dostat od státu zpět 1,4 miliardy korun ročně. Materiál byl kabinetu předložen s rozporem, protože zásadní připomínky proti němu uplatnila tři ministerstva.  

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení takzvané zelené nafty. Zemědělci následně na protest na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro letošní rok pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent.   

Podle MZe by úplné zrušení zelené nafty pro zemědělskou výrobu bylo neúnosné. Požaduje proto zachování vracení daně na současné úrovni, kdy zemědělci mohou dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí. "Hlavním argumentem pro další uplatnění uvedené podpory v České republice je srovnání konkurenčních podmínek českých zemědělců se zemědělci v členských státech EU uplatňujících toto daňové zvýhodnění," argumentovalo MZe v předkládací zprávě. Většina členských států EU prý zvýhodnění stále uplatňuje.  

V meziresortním připomínkovém řízení však vznesla zásadní připomínky k návrhu ministerstva financí, dopravy a průmyslu a obchodu. "Nevypořádány zůstaly připomínky týkající se dopadů na státní rozpočet a materiál je k projednání vlády předáván s rozporem," uvedlo Mze.  

Ministři dnes naopak schválili navýšení letošního rozpočtu MZe o 100 milionů na dotace zemědělcům hospodařícím v přírodně znevýhodněných, především horských, oblastech. Celkové výdaje úřadu na Společnou zemědělskou politiku tak pro letošek vzrostly na 31,59 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:03