Agris.cz - agrární portál

V žampionech z Polska bylo čtyřikrát víc pesticidů proti limitu

11. 10. 2013 | ČTK

V žampionech dovezených z Polska bylo téměř čtyřikrát více pesticidů, než povoluje limit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontaminovaný vzorek našla inspekce v trutnovské prodejně Zelenina-Drinks v Mírové ulici. "Velikost závadné šarže je 1053 kilogramů. V žampionech jsme naměřili u pesticidů carbendazim a benomyl koncentraci 3,7 miligramu na kilogram, povolený je však maximálně jeden miligram. Tuto hodnotu lze při dlouhodobé konzumaci označit za škodlivou pro lidské zdraví," uvedl Kopřiva.

Dodavatelem žampionů je polská společnost P.H.U. "Malkowski" z Lubušského vojvodství. SZPI nařídila českému dovozci dělat rozbory u všech šarží dovážených hub na vlastní náklady.


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:24