Agris.cz - agrární portál

Poláci budou dnes v Praze hájit kvalitu svých potravin

28. 8. 2013 | ČTK

V Praze dnes vystoupí polští představitelé, aby hájili kvalitu tamních potravin. Přijede například náměstkyně polského ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Zofie Szalczyková a ředitel polské veterinární inspekce Janusz Zwiazek. Polské potraviny čelí v poslední době v Česku kritice. Polská strana se opakovaně ohrazuje proti tomu, že by byly nekvalitní. Za kritikou naopak vidí snahu české konkurence vytlačit polské výrobky z trhu. 

Český ministr zemědělství Miroslav Toman v závěru uplynulého týdne na Slovensku uvedl, že bude v případě opakování problémů s polskými potravinami požadovat od EU částečný zákaz dovozů potravinářských výrobků z Polska do Česka. Toman zde jednal se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou. Obě strany se shodly na nutnosti spolupráce svých dozorových úřadů. 

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta, vyplývá z červencové analýzy Českého statistického úřadu pro ČTK. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa. 

Poláci tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Kritika kvality polských potravin podle nich poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. České ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že se neřídí původem potravin, ale jedině kvalitou. 

Sérii zpráv o problematických polských potravinách započala loni v únoru takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Polsko přes opakované výzvy nechtělo Česku poskytnout informace o sporných potravinách, u nichž existuje možnost, že se mohly do ČR dostat. Letos se například na český trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. 


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 06:46