Agris.cz - agrární portál

Stánkový prodej kontroluje SZPI v létě až třikrát častěji

8. 8. 2013 | ČTK

Až třikrát častěji kontrolují v letních měsících inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stánkový prodej. Existuje totiž riziko, že prodejci budou uvádět do oběhu potraviny neodpovídající zákonu o potravinách, tedy například znovu zmražené nanuky a zmrzliny či ovoce napadené hnilobou. Množství potravin prodaných ve stáncích v létě výrazně roste. Pochybení najdou inspektoři průměrně u čtvrtiny kontrol, řekl ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.    

"Letos jsou čísla nevyhovujících zjištění u stánkového prodeje zatím o něco nižší, ale jsme teprve v polovině sezony, takže je pravděpodobné, že se opět dostaneme na podobné statistiky jako v minulosti," uvedl Kopřiva.    

Klíčové pro udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin je v létě nepřerušení takzvaného chladového řetězce. To znamená, že potravina nesmí být od výroby až k zákazníkovi vystavena vyšším teplotám, než vyžaduje předpis a instrukce výrobce. "Například u mražených krémů, které byly vystaveny vyšší než povolené teplotě a částečně tak roztály, hrozí riziko mikrobiologické kontaminace. A to i v případě, že byla potravina znovu zmražena. Zboží už pak nemusí být zdraví bezpečné," vysvětlil Kopřiva.    

Při kontrole v minulých dnech našli inspektoři v jedné z brněnských prodejen dva chladicí boxy, z nichž jeden neměl jedny z dveří. Potraviny v něm měly až 16 stupňů, přestože vyžadovaly nula až čtyři stupně. U dalšího boxu byla po výpadku agregátů teplota o několik stupňů vyšší než vyžadovaných deset stupňů. "Všechny potraviny jsme zakázali uvádět do oběhu, u prvního boxu šlo o zboží za více než 15.000 korun," řekl Kopřiva. Podle něj jsou chladicí zařízení v létě vystavena větší námaze, což může vést k větší poruchovosti. Porucha se následně například u mražených krémů pozná snadno. "Objeví se na ní typické krystalky," doplnil.    

U stánkového prodeje ovoce a zeleniny je zase zvýšené riziko prašnosti či přímé vystavení potravin slunci. To sice není zakázáno, nicméně v takovém případě zboží rychle hnije, řekl Kopřiva.    

Zdeněk Meitner 


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 10:14