S blížícím se koncem zelené nafty hledají čeští zemědělci nový způsob úspory

Čeští zemědělci začali s blížícím se koncem tzv. zelené nafty masivně hledat způsoby, jak ušetřit pohonné hmoty a efektivně využívat pracovníky i stroje. Dokazuje to silná poptávka po systému WEBDISPEČINK, který monitoruje stroje a práci v zemědělství. Úspory se výrazně projeví snížením spotřeby pohonných hmot, přesčasových hodin, administrativní práce a opotřebením zemědělské techniky.

„Jedná se o nové pojetí monitoringu v zemědělství, které jsme vyvíjeli pro největší společnost působící v této oblasti. Tato společnost má systém nově nasazený. O uvedené řešení je mezi zemědělci velký zájem nejen v České republice, ale také na Slovensku,“ popisuje současný stav Tomáš Hoplíček z firmy HI Software Development, která monitorovací systém pro zemědělství vyvinula.

Nová aplikace není určená pouze pro velké zemědělské firmy, ale mohou ji využívat i malí zemědělci. Celková cena se totiž odvíjí od počtu provozovaných zemědělských strojů a z toho vyplývá, že menší zemědělci za systém platí méně. „Chtěli jsme připravit takové řešení, které bude dostupné pro všechny zemědělce a bude jim pomáhat při jejich práci,“ vysvětluje Tomáš Hoplíček.

Novým způsobem je možné ušetřit dvacet procent nákladů

Bohuslav Holub se zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou. Hospodaří na 500 hektarech zemědělské půdy, přičemž část živočišné výroby je vzdálena dvacet pět kilometrů. „Po nasazení systému jsem zaznamenal úspory na pohonných hmotách ve výši dvacet procent oproti předchozímu stavu. Navíc se mi podařilo odhalit černé jízdy našich zaměstnanců,“ konstatuje Bohuslav Holub.

Na řidiče zemědělské techniky nejsou z hlediska obsluhy systému kladeny žádné další nároky. „Pokud je vše správně nastaveno a stroj má požadovanou výbavu, tak kromě identifikace čipem, nemusí dělat řidič nic navíc, než dělal dosud. Přesto dokážeme zemědělcům dát informaci o tom, kde stroj pracoval, s jakým zařízením, jestli se jednalo například o pluh či sběrný vůz, kolik hektarů obdělal, jak dlouho to trvalo, kolik paliva spotřeboval. To vše díky automatické detekci připojeného nářadí,“ popisuje Petr Ptáček z HI Software Development, který se na vývoji systému podílel.

Kontakt: Petr Příhoda, projektový manažer HI Software Development 

tel. +420 724 804 674, e-mail:prihoda@hisoftware.cz

http://www.commservis.com/

http://mindball.cz/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články ke kauze Biopaliva:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info