Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na Svitavsku začali sklízet ozimý ječmen

23. 7. 2013 | ČTK

Zemědělci na Svitavsku sklidili první hektary ozimých ječmenů. Žně se v regionu zdržely kvůli pozdnímu nástupu jara zhruba o dva týdny. Výnosy z ozimých obilovin budou nejspíš lepší než loni. Výsledky u jarních obilovin ještě ovlivní počasí, řekl ČTK ředitel Agrární komory ve Svitavách Josef Gracias.    

"Sklízíme pouze v níže položených oblastech, jako je Moravskotřebovsko, Litomyšlsko a Malá Haná. S hlavním nástupem žní počítáme až tak za týden. Jařiny jsou kvůli pozdnímu nástupu jara takové horší, ale vše uvidíme až podle dalšího vývoje," uvedl Gracias.    

Naopak na Chrudimsku se zdají být výnosy z ozimých ječmenů o deset procent horší než loni. Region totiž v červnu postihly lokální záplavy. Úrodu dalších plodin ovlivní počasí.    

"Přívalové deště na konci týdne mohou rozhodnout o úrodě zejména hrachu a řepky. Kukuřice zatím neodpovídá vzrůstem, je na úrovni dubna a května. Bioplynky budou mít nedostatek kukuřičné siláže," řekl ČTK zemědělec Jaroslav Kopista.    

Zemědělci mají zpravidla z jednoho hektaru 110 tun kukuřice, Kopista odhaduje, že letos bude výnos asi 50 tun z hektaru. Po záplavách zůstala na polích s kukuřicí často jen "udusaná hlína", dodal zemědělec.    

Na polích pracují i zaměstnanci společnosti Agropol Hostovice. Na Pardubicku už podnik sklidil ozimé ječmeny. Výnosy se pohybují okolo 55 až 60 tun z hektaru, obvykle ale bývají okolo 65 tun.    

"Teď sklízíme pšenice, zatím nevypadají zle. Víc ale budeme vědět v druhé polovině sklizní," řekl Josef Mlateček z Agropolu Hostovice.    

Zemědělci v Pardubickém kraji letos sklízejí obiloviny na přibližně 82.000 hektarech. Řepku zaseli na téměř 30.000 hektarech.    

Lucie Jelínková 


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 08:39