Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Sklizeň obilovin letos vyšší o 15,7 pct, úroda řepky rekordní

11. 7. 2013 | ČTK

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 15,7 procenta vyšší než loni a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun. Žně začaly v Česku v těchto dnech na jižní Moravě se zhruba dvoutýdenním zpožděním proti loňskému roku. Mezi prvními vyjeli jako obvykle zemědělci na Břeclavsku, které patří k nejteplejším oblastem v zemi.    

"Ozimé plodiny dobře přezimovaly a na rozdíl od předchozího roku nebyly časté ani jarní přesevy," řekla novinářům předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. "Pokud nedojde k nějakým neočekávaným událostem, tak se očekává dobrá úroda obilovin a rekordní sklizeň řepky," dodala.

Zatímco porosty ozimých plodin vypadají po zimě podle zemědělců velmi dobře, stav jarních plodin nepříznivě ovlivnilo zpožděné setí a chladné a deštivé počasí. Řepce se naopak dařilo. "Takové porosty řepek, jako jsou letos na jaře, ještě nebyly," uvedl předseda představenstva společnosti Agro Jesenice u Prahy Josef Kubiš.

Předpokládaný meziroční nárůst produkce obilovin takřka o 16 procent statistici zcela přičítají zvýšení průměrného hektarového výnosu. Ten by měl podle odhadů meziročně stoupnout o 17,1 procenta na pět tun z hektaru.    

Osevní plocha základních obilovin se v porovnání s loňskem snížila o 1,3 procenta na 1,306 milionu hektarů. Významný pokles plochy statistici zaznamenali u všech jarních obilovin.    

U nejrozšířenější domácí obiloviny pšenice ozimé se očekává nárůst produkce o téměř třetinu na 4,265 milionu tun. Více by mělo být i ječmene ozimého, žita a žitovce (tritikale). Meziroční pokles sklizně se odhaduje u pšenice jarní, jarního ječmene a ovsa.    

Předpokládaná produkce řepky, která je v Česku po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinou, převyšuje o 22,1 procenta pětiletý průměr a o 40 procent desetiletý průměr. Osevní plochy řepky se letos podle statistiků rozšířily o 4,4 procenta na rekordních bezmála 419.000 hektarů. Rozloha řepkových polí za posledních deset let vzrostla téměř o 40 procent. "To je zcela jistě spojeno i s nárůstem ceny řepného semene o 45 procent za posledních deset let," podotkla Ritschelová.    

Podle Jiřího Kolomazníka z Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu se v Česku pro potravinářské a krmné účely spotřebuje 5,1 až 5,2 milionu tun obilí. Zhruba třetina sklizeného obilí tak směřuje na export, který letos kvůli očekávané meziročně vyšší sklizni zřejmě vzroste.   

Ceny rostlinných komodit jsou v posledních letech pro zemědělce příznivé a poměrně stabilní. Například za tunu semene řepky olejné dostávali pěstitelé loni v průměru takřka 12.000 Kč, za tunu potravinářské pšenice 5050 Kč, uvedl ředitel odboru zemědělských statistik Jiří Hrbek. Zemědělci mají předem nasmlouvaný odběr až dvou třetin letošní úrody řepky a jedné třetiny produkce obilí. Výsledné ceny ovlivní kvalita zrna. V loňském roce byl mimořádně vysoký podíl pšenice v potravinářské kvalitě, dosahoval až 75 procent. "V letošním roce tento předpoklad není," poznamenal Kolomazník.    

V loňském roce v Česku dále ubývalo zemědělské půdy, jejíž výměra se snížila o 5000 hektarů na 3,521 milionu ha. Podíl orné půdy na zemědělské půdě loni dosahoval 71 procent, na trvalé travní porosty připadalo 27,7 procenta.

Loni sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno meziročně klesla o pětinu na 6,59 milionu tun. Úroda řepky naopak vzrostla zhruba o šest procent na 1,109 milionu tun.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 20:48