Agris.cz - agrární portál

Nizozemsko zatklo šéfa firmy zapletené do skandálu s koninou

24. 5. 2013 | ceskenoviny.cz

Úřady v Nizozemsku zatkly šéfa společnosti Willy Selten BV, která je zapletená do skandálu s nepřiznaným koňským masem. Informoval o tom dnes úřad státního prokurátora. Majitel firmy Willy Selten byl zadržen kvůli podezření z podvodu a padělání v souvislosti se špatným značením masových produktů. Jeho firma se zaměřuje na zpracování a velkoobchodní prodej masa.

Prokuratura uvedla, že podnik v letech 2011 a 2012 zpracoval 300 tun koňského masa od dodavatelů v Nizozemsku, Irsku a Velké Británii. Toto maso pak firma označila za hovězí. Firma Willy Selten byla jednou ze dvou nizozemských společností zapletených do skandálu s nepřiznaným koňským masem, v rámci něhož bylo v dubnu staženo z oběhu asi 50.000 tun masa prodávaného jako hovězí.

Selten ve středu v nizozemské televizi přiznal, že jeho firma přidávala koňské maso do hovězího. Podle něj to však bylo na žádost klienta. Selten také popřel, že by firma produkty nesprávně značila.

Ministerstvo pro hospodářské záležitosti začátkem tohoto měsíce uvedlo, že Selten prodal maso 132 firmám v Nizozemsku a 370 firmám v 15 evropských zemích. Neupřesnilo však, které země to byly. Úřad pro bezpečnost potravin minulý týden po kontaktování všech dodavatelů oznámil, že maso putovalo do 1722 hotelů, restaurací a stravovacích zařízení, 184 supermarketů a ke 39 řezníkům a 290 obchodníkům a zpracovatelům.

Skandál s nepřiznaným koňským masem vypukl letos v lednu, kdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Maso, které bylo nutné v Nizozemsku stáhnout z obchodů, bylo podle agentury Reuters co do objemu největší takovou akcí od vypuknutí skandálu.

Výrobky s nepřiznaným koňským masem nejsou pro zákazníky nebezpečné, jde ale o klamání spotřebitelů. Podniky hovězí obvykle nahrazují koňským kvůli jeho nižší ceně.

Autor: ČTKwww.ctk.cz


Zdroj: ceskenoviny.cz, 24. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:03