Agris.cz - agrární portál

ČSSD: Obchody by měly uvádět původ u všech potravin

15. 5. 2013 | ČTK

Sociální demokracie chce, aby obchody musely povinně zveřejňovat údaje o zemi původu u všech nebalených potravin a údaje o výrobci a hlavní složce i v případě pultového prodeje. Novinářům to dnes řekl stínový ministr zemědělství Michal Hašek. Tyto pozměňující návrhy, kterými chce opozice podpořit zlepšení kvality potravin v českých obchodech, chce ČSSD navrhnout při projednávání novely zákona o potravinách.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je na českém trhu velké množství nekvalitních potravin. Podle něj za to může nečinnost současné vlády a také vysoké marže maloobchodních řetězců. "Vláda nebrání náš trh a nestará se o to, co si na něm lidé mohou koupit," poznamenal Hašek.

Podle Haška je novela zákona o potravinách, kterou vláda připravila, nedostatečná. ČSSD chce proto navrhnout, aby musely obchody u všech potravin zveřejňovat údaj o hlavní složce a výrobci potraviny. Například i u pultového prodeje uzenin by si lidé mohli přečíst údaje o tom, kolik masa který salám obsahuje. Povinně by u všech nebalených potraviny měly obchody zveřejňovat také zemi původu. Nyní tato povinnost podle Haška platí jen u masa a zeleniny.

"Chceme, aby obchodní řetězce měly povinnost zveřejnit procentuální podíl dovozu potravin, aby se u každé významné komodity zákazník jasně dozvěděl, že v takovém obchodě se prodává takové procento domácích produktů a takové dovozových," uvedl Hašek.

Vláda tento měsíc schválila návrh zákona o potravinách, v kterém upřesňuje kompetence dozorových orgánů. Novinkou bude kontrola podávání zvěřiny Státní veterinární správou přímo ve stravovacích službách. Vláda se také dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což by mělo zjednodušit proces kontroly kvality potravin.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 05:07