Agris.cz - agrární portál

Návrh na sloučení potravinových kontrol předloží Bendl na podzim

13. 5. 2013 | ČTK

Ministerstvo zemědělství předloží návrh zákona o potravinách, který sloučí kontrolu potravin pod jeden orgán spadající právě pod tento resort, na podzim. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). 

"Je to legislativa, která si vyžaduje více času. Pokusíme se jí dát dohromady tak, aby přišla někdy v září, říjnu do meziresortního připomínkového procesu, případně do parlamentu," řekl ministr Bendl.

Šéf resortu už dříve zveřejnil plány sloučit Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Státní veterinární správu do jedné dozorové instituce, v květnu tento záměr schválila i vláda. 

Podle Bendla není hlavním důvodem slučování těchto dvou úřadů šetření, jako je to u jiných podobných případů. "Hlavním smyslem slučování je sjednocení kontrol. Nyní někde dochází k duplicitám, několik dozorových orgánů chodí kontrolovat totéž, často s odlišným výsledkem," vysvětlil Bendl. 

Stínový ministr zemědělství z opoziční KSČM Pavel Kováčik se slučováním nesouhlasí. "Obě správy mají vedle kontroly potravin také celou řadu dalších kompetencí. Pod vlajkou ušetření se zhorší situace pro spotřebitele. Věřím proto tomu, že se tento nápad ještě několikrát promyslí a prodiskutuje tak, aby se s vaničkou nevylilo i dítě," řekl Kováčik. 

Slučování kontrol je zbytečné také podle spolumajitele Jaroměřické mlékárny Bedřicha Štechera. "Kontroly, které probíhají, nevytváří absolutně žádný prostor pro to, abychom se pouštěli do nějakých experimentů a nahrazování surovin," prohlásil Štecher, podle nějž jsou kontroly v současnosti velmi důsledné a pravidelné. "Nemáme tak žádnou šanci, a ani nechceme, cokoliv šidit," dodal spolumajitel Jaroměřické mlékárny na Vysočině Štecher.

Zpřesnit kompetence kontrolorů má také velká novela zákona o potravinách, kterou už projednává parlament. Tato zákonná úprava mimo jiné také zavádí nahlašovací povinnost pro dovozy vybraných potravin rostlinného původu, či zvyšuje sankce za prohřešky. Například za nedodržení požadavků jakosti či podmínky uchování potravin bude možné uložit pokutu až deset milionů korun místo současných tří milionů. 

Nová pravidla pro kontroly potravin chce zavést také Evropská komise, která plánuje mimo jiné stanovit minimální počet neohlášených inspekcí. Zvýšit by se měly i sankce, pokuty by měly být jednotné ve všech zemích EU. 

Bendl však v pořadu ČT odmítl jeden z návrhů, podle nějž by kontroly museli platit sami výrobci s tím, že pokud EK něco nařídí, tak by to měla i zaplatit. V tom se shodl s opozičním poslancem Kováčikem i spolumajitelem mlékárny z Vysočiny Štecherem. 

"Nevidím jediný důvod, proč by to měly platit podnikatelské subjekty. Pokud někdo chce další kontroly, ať je zaplatí. Kdo objednává, ten platí, zpravidla," reagoval spolumajitel Jaroměřické mlékárny Štecher.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:36