Agris.cz - agrární portál

Slovensko a Polsko se znovu přou o kvalitu potravin

10. 5. 2013 | ČTK

Slovensko a Polsko se znovu dostaly do sporu kvůli kvalitě potravin dovážených ze sousední země. Zatímco koncem března se polský premiér Donald Tusk ohradil vůči kritice na adresu polských potravinářů, nyní si slovenské úřady stěžují na postup svých kolegů v sousední zemi.     

Nevoli Bratislavy vyvolaly informace o tom, že slovenské firmy v uplynulých týdnech dodaly do Polska zvířata údajně nakažená salmonelou. Šéf slovenské veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš dnes před novináři naznačil, že za nákazu jsou odpovědné polské firmy, které maso zpracovaly. Slovensko také požádalo Evropskou komisi, aby z evropského systému rychlého varování vyřadila informace o nákaze slovenského dobytka.     

"Polské dozorčí orgány jednoznačně uplatnily neodborné postupy. Hovězí dobytek byl vyvezen (do Polska) živý a za salmonelu odpovídá ten, kdo zvíře poráží," řekl Bíreš.     

Podobně Poláci prý pochybili při nařčení Slovenska z toho, že do Polska vyvezlo drůbež nakaženou salmonelou. "Je zajímavé, že živá zvířata byla dodána z toho samého (slovenského) chovu do pěti jatek v Polsku a pouze z jedněch jatek hlásili, že našli salmonelu," uvedl Bíreš. Dodal, že drůbež pocházela od velkého chovatele ze západního Slovenska, u kterého salmonela potvrzena nebyla.     

Slovenští politici ale i média v uplynulých měsících upozorňovali na různé aféry, kterým čelili polští potravináři. Podle Bíreše jeho úřad proto očekával, že polská strana se zaměří na slovenské potraviny dodávané na tamní trh. "Pokud se tak stane nediskriminačním způsobem, tak kritiku přijímáme. Pokud jsou ze Slovenska vyváženy špatné potraviny, je to podnět i pro nás, abychom tyto výrobce nebo dodavatele prověřili," poznamenal Bíreš. Ve zmiňovaných případech ale slovenské firmy prý nepochybily. Naopak slovenské úřady podle Bíreše vrátily do Polska 177.000 kusů vajec, které polská firma dovezla na Slovensko a které byly označeny falešnou českou značkou.     

Polští potravináři si v letošním roce stěžovali, že na Slovensku a v Česku čelí diskreditační kampani, která je má vytlačit z těchto trhů. Pověst polských potravin utrpěla například kvůli aféře s technickou solí, kterou firmy v Polsku označovaly za jedlou a prodávaly výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Letos se na českém i slovenském trhu zase objevily polské oplatky, které mohly obsahovat jed na potkany.


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:56