Agris.cz - agrární portál

V Číně kvůli prodeji závadných potravin zadrželi přes 900 lidí

4. 5. 2013 | ČTK

Celkem 904 lidí za tři měsíce zadržely čínské úřady za to, že prodávali zkažené, zfalšované či nepovoleným způsobem upravené maso. Tak vysoký počet zadržených naznačuje, že problémy s kvalitou čínských potravin přetrvávají i navzdory zpřísněným státním kontrolám a pravidlům. Uvedla to agentura AP. 

Podle státní tiskové agentury Nová Čína podezřelí například prodávali maso, do kterého injekčně vpravili vodu, aby bylo těžší, anebo vydávali maso krys, lišek či norků za jehněčí; toho prodali za více než deset milionů jüanů (asi 32 milionů korun).  

"Krysy? To je ale nechutné," komentoval případ jeden z uživatelů čínského internetu. "Všechno, co jíme, je jed," dodal. 

Během tříměsíčního období od letošního ledna úřady zabavily celkem 20.000 tun zdravotně závadného masa. Nyní se čínští kontroloři chtějí zaměřit na mléčný průmysl.

Čína zažila v uplynulých letech řadu skandálů, které podkopaly důvěru zákazníků v její produkty. Patřilo mezi ně vepřové s růstovým hormonem, olej "recyklovaný" z domovních odpadů či sušené mléko pro děti kontaminované melaminem, tedy organickou sloučeninou využívanou při výrobě průmyslových hnojiv.  

V dubnu řadu zákazníků přešla chuť na drůbeží maso, když se v Číně objevil nový virus ptačí chřipky. Ve východní části země, kde byl nejvyšší počet nakažených, klesl prodej o 80 procent. V březnu i poměrně otrlé obyvatele Číny pak šokoval nález více než 16.000 hnijících prasečích mršin v řece protékající Šanghají. Řeka je pro tuto megalopoli přitom hlavním zdrojem vody.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:37