Agris.cz - agrární portál

IKEA dostala za koninu v masových kuličkách pokutu 500.000 Kč

25. 4. 2013 | FinančníNoviny.cz

Státní veterinární správa (SVS) udělila nábytkářskému řetězci IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách pokutu ve výši půl milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí SVS Josef Duben. IKEA se proti tomuto rozhodnutí odvolala a řízení tak bude pokračovat.

Veterinární správa nalezla v únoru na obalu neuvedené koňské maso v několika výrobcích různých firem, mimo jiné i v masových kuličkách určených pro IKEA. Řetězec proto omezil počet dodavatelů masa a zavedl analýzy DNA masa i konečných výrobků.

O půlmilionové pokutě rozhodla podle Dubna Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj. Dokument byl firmě doručen 17. dubna. O pět dní později podala IKEA k rozhodnutí veterinářů odpor. "Státní veterinární správu jsme kontaktovali a jsme s ní v jednání," řekl ČTK mluvčí IKEA Tomáš Kubík. "Věříme, že v nápravě vzniklé situace jsme byli proaktivní a též jsme přijali účinná opatření a zlepšili kontrolní mechanismy," dodal.

Již začátkem dubna dostal od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obchodní řetězec Tesco pokutu 650.000 korun za to, že prodával lasagne, které obsahovaly minimálně ze 60 procent koňské maso místo avizovaného hovězího.

V současnosti v souvislosti s aférou s nedeklarovanou koninou v potravinách probíhají i další správní řízení. "Zahájena byla správní řízení u KVS pro Moravskoslezský kraj, Vysočina, Zlínský kraj a Středočeský kraj," řekl Duben. O dalších pokutách se má podle něj rozhodnout v řádu dnů.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 25. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:37