Agris.cz - agrární portál

Koninu obsahovalo až pět procent "hovězího"

17. 4. 2013 | ČT 24

Až pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce testovaly úřady v 27 státech Evropské unie, obsahovalo stopy koňského masa. Největší množství nelegálního koňského masa přidaného do hovězího testy odhalily ve Francii. Konkrétně šlo o 13,3 procenta případů, tedy téměř každý osmý. V České republice byla podle výsledků koňská DNA v pěti ze 104 vzorků, uvedla Evropská komise.

Pozitivní výsledek přineslo 193 z 4 144 testů na přítomnost koňské DNA, tedy 4,66 procenta. Jde o necelý jeden výrobek z 20. Úřady ve 27 členských státech EU od minulého měsíce provedly více než 7 000 testů na přítomnost koňského masa nebo analgetika fenylbutazonu ve výrobcích s hovězím.

V potravinářství nepovolené analgetikum odhalily testy v 0,5 procenta případů. Fenylbutazon je lék tišící bolest, který se podává dostihovým koním. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.

Nejvíce koniny místo hovězího bylo ve Francii a Řecku

Vůbec nejhorší výsledek v rámci unijních testů měla Francie, kde bylo z 353 uskutečněných testů pozitivních na koňskou DNA 47. Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko s 36 pozitivními zkouškami z 288 testů, což je 12,5 procenta. Následovalo je Lotyšsko s deseti procenty pozitivních testů a Dánsko s 9,1 procenta. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.

Naopak v Británii a v Irsku, kde se skandál s nepřiznanou koninou v polotovarech s hovězím rozhořel, bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků. Konina nebyla nalezena v žádném. Již dříve přitom země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.

Výsledky testů zorganizovaných unií podle evropského komisaře pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů Tonia Borga ukazují, že celá záležitost není otázkou bezpečnosti potravin, ale podvodů s potravinami. Evropská komise v příštích měsících představí opatření, která by měla zpřísnit kontroly v dodavatelském řetězci.

Aféra s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukla v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel. Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech.

Zdroj: BBC, ČTK

Zdroj: ČT 24, 17. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:27