Agris.cz - agrární portál

Nejvíce nehlášeného koňského masa v hovězím se našlo ve Francii

16. 4. 2013 | ČTK

Nejvíce případů nelegálního koňského masa přidaného do hovězího bylo v rámci testů zorganizovaných Evropskou unií objeveno ve Francii. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Evropská komise má výsledky oficiálně zveřejnit ještě dnes.  

Zpráva zahrnuje kompletní údaje z jedenácti členských zemí EU. Podle zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, z 353 testů uskutečněných ve Francii jich bylo pozitivních na koňskou DNA 47, tedy téměř každý osmý. 

Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko, kde bylo pozitivních 36 z 288 testů, tedy 12,5 procenta. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.  

V Británii bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků a v žádném z nich nebyla nalezena koňská DNA. Již dříve země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.  

Skandál s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukl v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel. Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 16. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:46