Agris.cz - agrární portál

Polsko chce důkazy, že konina z fenylbutazonem byla z Polska

5. 4. 2013 | FinančníNoviny.cz

Polské veterinární úřady žádají důkazy o tom, že v Česku objevené koňské maso obsahující analgetikum fenylbutazon pochází z Polska. Podle čtvrtečního vydání bulvárního listu Fakt to prohlásil hlavní polský veterinář Janusz Zwionzek. V úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben řekl ČTK, že výseková konina s fenylbutazonem pocházela z Polska.

"Považujeme českou informaci o původu masa za předčasnou, neboť Češi sami přiznávají, že teprve budou pátrat po tom, odkud se k nim maso dostalo," řekl Zwionzek. Zwionzek dodal, že doposud nedostal z České republiky vyžádané údaje o původu.

Vzorek masa s analgetikem byl odebrán v řeznictví v Moravské Ostravě. Podle Dubna polské koňské maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku na jeden kilogram. Unijní legislativa přitom netoleruje v potravinách žádné množství fenylbutazonu.

Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu, uvedl mluvčí.

V polovině ledna ve Velké Británii a v Irsku vyvolalo skandál několik případů záměny hovězího masa za koňské v lasagních a hamburgerech a podobné případy se později objevily ve více než deseti zemích Evropy, včetně České republiky. Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 5. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:03