Agris.cz - agrární portál

Dovozce masa Bidvest začal vlastní testování výrobků na koninu

22. 3. 2013 | ČTK

Dovozce mraženého zboží značky Nowaco začal testovat masné výrobky z dovozu na přítomnost koňského masa. ČTK to řekl ředitel prodeje společnosti Bidvest, která výrobky dováží, Jan Tajovský. V lasagních od stejné firmy nalezla inspekce asi před měsícem koninu.

"Zkušenosti z posledních měsíců ukázaly, že evropský veterinární dozor toto není schopen garantovat," řekl Tajovský ČTK. Laboratorní testy jsou přitom podle něj finančně nákladné.

"K dnešnímu dni má společnost skladem 16.297 krabiček Lasagní Bolognese 400g, které jsme stáhli z trhu. Jde o zboží v hodnotě cca 650.000 korun, které je špatně označeno, je pozastaveno, a čekáme na rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy, jak dále s tímto zbožím můžeme nakládat," dodal Tajovský.

Výrobcem lasagní je společnost TAVOLA/COMIGEL z Lucemburska, která byla také podvedena dodavatelem suroviny pro své výrobky.

Právě kvůli lasagním, ve kterých se zhruba před měsícem našlo koňské maso, zahájila ve čtvrtek Státní zemědělská a potravinářská inspekce správní řízení s řetězcem Tesco. Firmě hrozí pokuta až tři miliony korun. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Dovozcem závadných těstovin byla firma Nowaco, ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce rozhodla, že zodpovědný je ten, kdo výrobek prodává. Aféra s koňským masem vydávaným většinou za hovězí se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s obsahem koniny objevily v mnoha zemích Evropy včetně českého trhu.

Tomáš Medek


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 10:47