Agris.cz - agrární portál

Ve Francii odhalili koninu v hovězím převezeném z Nizozemska

18. 3. 2013 | ČTK

Francouzské úřady odhalily koninu v zásilce 320 tun masa označeného jako "čisté hovězí". Maso pocházelo z východní Evropy a do Francie se dostalo přes Nizozemsko, oznámila dnes francouzská prokuratura. Případy, kdy se v hovězích pokrmech vyskytoval nepřiznaný podíl koniny, od začátku roku ohlásila řada evropských zemí včetně České republiky. 

Francouzské úřady na koninu přišly při testech ve městě Cavaillon na jihovýchodě země. Maso mělo sloužit k výrobě polotovarů. Prokurátor Yannick Blanc řekl, že maso pocházelo z několika východoevropských zemí, především z Rumunska. Před převozem do Francie prošlo sklady nizozemských společností Draap Trading a Windmeijer Meat Trading. 

Nejmenovaný činitel rumunského úřadu pro bezpečnost potravin již dříve uvedl, že podnik Draap Trading nakupoval koňské maso v Rumunsku. Společnost to ale popřela. 

Prokurátor Blanc řekl, že konina se vyskytovala prakticky v celé zásilce. Ve várce, která byla do Francie dovezena přímo z Rumunska bez transitu přes Nizozemsko, ale prý nebyla. 

Nizozemský úřad pro bezpečnost potravin se k nejnovějšímu případu odmítl vyjádřit. Uvedl ale, že pokračuje vyšetřování podezřelého zásobovacího řetězce. 

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, následně zasáhl další státy včetně Česka. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:19