Agris.cz - agrární portál

Aféra s koninou je lumpárna na spotřebitele, tvrdí veterináři

15. 3. 2013 | novinky.cz

Aféra s nahrazováním dražšího hovězího levnějším koňským masem považují tuzemští veterináři jako jednoznačné šizení spotřebitelů. Lidé jsou navíc znejistěni v důvěře v dozorové orgány. Pro Novinky to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

"Veterinární dozor nakonec falšování odhalil, ale nikdo nedokáže dnes říci, jak dlouho se takto šidilo," připomněl Duben, který doufá, že se nejedná o český problém. "Původ koňského masa je zřejmě v Rumunsku, Polsku a Irsku. Kde ale docházelo k přeznačování, to je na orgánech, které toto řeší," nechal se slyšet mluvčí.

Podle Dubna podle všeho nepůjde o koně z chovu "na maso". V Evropě se totiž prakticky nějaká "masná plemena koní" nechovají. "Jistou výjimkou může být Polsko a některé pobaltské země, popřípadě Rumunsko, kde ale půjde zřejmě o podíl z velkého počtu chovaných koní," domnívá se Duben.

Výsekové maso z Jižní Ameriky

Pokud jde o Česko, zde se porazí ročně kolem 400 koní, což jsou zcela zanedbatelné počty. "Jde o koně, kteří již dosloužili, případně utrpěli taková zranění, že léčba je prakticky nemožná. Tyto staré kusy je možné využít spíš do výrobků, nelze moc hovořit o výsekovém mase," vysvětlil Duben.

Pokud jde o výsekové maso, to se do Evropy dováží zejména z Jižní Ameriky, například z Argentiny, případně i z Irska. Jedná se tedy o místa, kde je zemědělská produkce podstatně levnější než v Evropě, anebo jde o zvířata starší, čímž pádem také levnější.

Určitě lze podle Dubna vyloučit nějaké významné využívání pochroumaných dostihových koní, neboť ti jsou často léčeni a v průkazu koně musí být veterinárním lékařem použití těchto léčiv vyznačeno.


Zdroj: novinky.cz, 15. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:01