Agris.cz - agrární portál

V JAR prý do hovězího přidávají maso z oslů, koz a bizonů

27. 2. 2013 | ČTK

V Jihoafrické republice vydávají za hovězí výrobky potraviny, v nichž se v laboratořích našlo maso z oslů, bizonů a koz. Informaci zveřejnila v době evropského skandálu s koňským masem univerzita v jihoafrickém Stellenboschi. 

Tamní vědci zkoumali 139 masných výrobků a v 99 z nich našli ingredience, které nebyly na obalech uvedeny. Například sóju, lepek, ale také vepřové a kuřecí maso. Nejvíce nepřesností se týkalo párků, náplní hamburgerů a polotovarů. Univerzita ve Stellenboschi v prohlášení uvedla, že jihoafrický trh s masnými výrobky zákazníky podvádí. "V 68 procentech z 139 zkoumaných pokrmů se nacházelo cokoli od sóji, po oslí, kozí a bizoní maso. V jiných výrobcích byly i rostlinné ingredience, které nebyly vyznačeny na obalu," uvedla univerzita.

Chybné označování zpracovaného masa je v JAR podle ní běžnou praxí, což "je nejenom porušením zákona o značení potravin, ale také etickým, ekonomickým i náboženským" problémem. V JAR žijí početné komunity muslimů i židů, jimž jejich víra zakazuje požívání vepřového masa. Výrobky, které analyzovala fakulta zoologie a potravin, pocházely ze supermarketů i od řezníků.     Praxe se netýká zřejmě jenom JAR. Zpravodaj stanice BBC k této zprávě sdělil, že keňské úřady vědí, že specializované gangy prodávají řezníkům oslí maso. Centrem tohoto obchodu je město Naivasha a tamní lidé prý už přestali jíst červené maso a živí se výhradně rybami a drůbeží. Ve městě existuje svaz majitelů oslů, který loni zaregistroval 58 krádeží a porážky těchto zvířat.


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:42