Agris.cz - agrární portál

Masové kuličky a burgery. Inspekce našla další výrobky s koninou

23. 2. 2013 | Denik.cz

Veterinární inspektoři patrně odhalili nedeklarované koňské maso ve dvou dalších masných výrobcích. Ve státním veterinárním ústavu v Olomouci potvrdili koňskou DNA ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů.

Informoval o tom dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Oba výrobky podle něj pocházejí z dovozu. Koňskou DNA kontrola potvrdila také ve výrobku Eismann Lasagne Bolognese původem z Lucemburska, o jehož výskytu na českém trhu ve čtvrtek informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze," uvedl Duben. Definitivní výsledky budou podle něj v pondělí. Pokud se přítomnost koniny v obou produktech potvrdí, počet případů na českém trhu by stoupl na čtyři. Již v pondělí totiž odhalila SZPI nedeklarované koňské maso namísto hovězího v lasagních od firmy Nowaco.

Do doby obdržení konečného výsledku budou podle mluvčího obě potraviny, které byly odhaleny předtím, než se dostaly do prodeje, pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu. Má se jednat o 760 kilogramů masových kuliček a 360 kilogramů předsmažených burgerů.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se v omezeném množství prodává, především ve formě uzenin. Pokud však jeho přítomnost není označena na obalu výrobku, jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Výrazně levnější než hovězí

V loňském roce bylo v Česku podle ČSÚ poraženo 308 koní. Pro srovnání na jatkách skončilo více než čtvrt milionu kusů skotu nebo 2,7 milionu prasat. Koně se v Česku jako jatečná zvířata nechovají, porážejí se staré či zraněné kusy. Koňské maso se do ČR v malém také dováží. Jak řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, motivace podvodníků byla s největší pravděpodobností ekonomická. Koňské maso z nuceně poražených kusů je totiž výrazně levnější než hovězí.

Někteří obchodníci v Česku koňské maso nabízejí například v předvánočním období. Hypermarkety Albert prodávaly podle jejich mluvčí Judity Urbánkové loni v prosinci jihoamerickou koňskou svíčkovou za akční cenu 429 Kč, zatímco hovězí svíčkovou za 700 až 800 Kč.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé. Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.


Zdroj: Denik.cz, 23. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:05